Kultúra

Vaszary évtizedeken át lappangó képeiből nyílik kiállítás az Magyar Nemzeti Galériában

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A tárlat január 15-ig lesz látható.

A XX. első felének egyik legnépszerűbb festője, Vaszary János (1867-1939) nemrég előkerült, eddig soha be nem mutatott képeiből is válogat a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Vaszary – Az ismeretlen ismerős címmel szerdától látható, hetven alkotást felvonultató kiállítása.

A keddi sajtóbemutatón a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Baán László arról beszélt, hogy

Vaszary állócsillaga a magyar festészetnek, fantasztikus virtuozitással megáldott alkotó, aki máig a magyar közönség egy kedvence,

majd emlékeztetett arra, hogy az MNG 2007-ben rendezett nagykiállítást a festő életművéből, de

a Vaszary-láz azóta sem csillapodott.

Ehhez persze hozzájárult az is, hogy amikor megkezdődött az Új Nemzeti Galéria, valamint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ tervezése, a költözés előkészítése során az MNG raktárának mélyén előkerült

két, évtizedek óta lappangó tekercs, amiket kibontva a szakemberek a művész negyven, addig ismeretlen festményére bukkantak.

Az így felfedezett képeket sehol sem reprodukálták, még a festő életében sem, sőt, közvetlenül a festő műterméből, illetve hagyatékából kerültek a múzeumba.

A kiállítás most ebből az anyagból mutatja be a huszonnégy legszebb és legizgalmasabb művet, amik mellett a Nemzeti Galéria gyűjteményében őrzött, illetve magángyűjtőktől kölcsönzött képek állnak majd, így a teljes életmű áttekinthetővé válik.

Gergely Mariann kurátor hozzátette: a kiállítás így további, eddig be nem mutatott festményeket is felvonultat. Ilyen például a Vaszary fiatalkori, naturalista korszakában festett, most magántulajdonban lévő Virágáruslány, a frissen előkerült anyag képeire egységes, ezüst színű keretezés hívja fel a látogatók figyelmét.

Kovács Tamás / MTI

A kiállításon számos “új”, a tatai műteremházban festett, napfényes enteriőrt, virágcsendéleteket, kerti kompozíciókat, a nagyváros és a Duna-korzó fényeit megragadó festményeket, majd – szinte kizárólag frissen előkerült munkákon keresztül – az itáliai tengerpart hangulatát megidéző képeket is látni lehet majd.

A 2023. január 15-ig látható tárlatot egy Vaszary János életét bemutató film egészíti  majd ki, de a közönség számos rendhagyó vezetésen, előadásokon és egyéb programokon keresztül is megismerhetik majd az értékes munkákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik