Kultúra

Hoppál Péter: az SZFE-n minden lehetőség adott a sikeres munkához

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Az SZFE tanévnyitóján Vidnyánszky Attila és Rátóti Zoltán is számos érdekes gondolatot fogalmazott meg.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) minden adottság és lehetőség együtt van ahhoz, hogy a lényeggel foglalkozzanak – mondta el a kultúráért felelős államtitkár az intézmény hétfői tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén.

Az MTI tudósítása szerint Hoppál Péter kiemelte: az SZFE-n megvan a sikeres akkreditáció és modellváltás, a stabil működési háttér, a korszerű körülményeket biztosító fejlesztések, illetve az összetartó, támogató közösség is, mindez pedig

olyan kereteket jelent a kultúra-, nemzet- és jövőépítő munkához, amelyek nem kényszerítenek kompromisszumra.

Az államtitkár hozzátette:

az ifjú hallgatók egyetemi polgárként egy olyan szellemi műhely részeivé váltak, szakmai kiválóságoktól vezetve, amely szilárd értékrend mentén teljesíti felsőoktatási küldetését.

Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke mindezek után arról beszélt, hogy a tavalyi évnyitó óta az intézménynek lett egy rektora, aki biztosan fogja a kormánykereket. A rendező hozzátette: a magyar állam, a magyar nemzet évtizedek óta úgy dönt, hogy finanszírozza ezt a képzést, ami az egyik legdrágábbnak számít, sőt, a kormány most minden eddiginél magasabbra emeli a felsőoktatás finanszírozását.

Máthé Zoltán / MTI

Vidnyánszky ezután az egyetem jövőjére terelte a szót, kiemelve a fejlődő nemzetközi kapcsolatokat, az egyetemre érkező, neves külföldi szakembereket, valamint a tanévet “kiteljesítő” budapesti Színházi Olimpia nyújtotta lehetőségeket is.

Szavaihoz Rátóti Zoltán rektor csatlakozott, aki kijelentette: az SZFE

nyitott, befogadó, mindenki számára esélyt adó intézmény,

sőt, olyan szellemi forrás, ami az egyre bővülő hallgatói szolgáltatásaival versenyképes tudást és igazi hallgatói élményt biztosít, miközben támogatja a nem vizsgaelőadásokként vagy vizsgafilmként létrejövő alkotásokat is.

Rátóti hozzátette: az intézménynek

komoly múltja és jelene van, hiszen kiválóan működik akkreditált, rendezett, jogszerű, szabályos és transzparens,

de van jövője is, mivel folyamatosan épülnek a nemzetközi kapcsolataik, sőt, a hazai és nemzetközi filmiparral is kitűnő a viszonyuk.

A rektor a fejlesztésekre is kitért, így beszéde végén a Mészáros utcában a filmes képzést segítő tizenkét új tanteremről, a korszerű edzőteremről, illetve a felújítás után hamarosan újranyitó Ódry Színpadról is szót ejtett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik