Kultúra

Meghalt Ramsey Lewis, a dzsessz világának legendás zongoristája

Earl Gibson III / Getty Images
Earl Gibson III / Getty Images
Nyolcvanhét éves volt.

Hétfőn, chicagói otthonában elhunyt a háromszoros Grammy-díjas Ramsey Lewis – írja az MTI.

Lewis hat évtizeden át tartó karrierje során olyan hírességekkel játszott együtt, mint Aretha Franklin, Tony Bennett, Al Jarreau vagy Pat Metheny.

Az először négyévesen zongora elé ülő zenészre pályája korai szakaszában a chicagói gospel, illetve a klasszikus zene volt nagy hatással, ami az ötvenes évek derekán született Ramsey Lewis Trio bemutatkozó lemezén, az 1956-os Ramsey Lewis and the Gentlemen of Swing-en is egyértelműen hallható. A csapat népszerű számok egész sorát jegyezte – így született meg a  The “In” Crowd, a Hang on Sloopy és a Wade in the Water.

A zongorista élete során több mint nyolcvan lemezt készített, ezeknek közel felét ugyanaz a kiadó, a chicagói Chess Records adta ki.

Pályafutása utolsó szakaszában nagyobb lélegzetű zenei munkákon is dolgozott: kezdett nagyobb lélegzetű zenei munkákba, az első ilyen a Joffrey Ballet számára írt nyolctételes mű volt. Abraham Lincoln egykori elnökre emlékezve szimfonikus darabot írt.
A kilencvenes és a kétezres években számos rádióműsort vezetett, és egy országszerte sugárzott televíziós dzsessz show-ja is volt. Halála előtt emlékiratain dolgozott, amelyet jövőre tervezett megjelentetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik