Kultúra

Hans van der Meer kivételes budapesti fotóiból nyílik kiállítás a Capa Központban

Capa Központ
Capa Központ
A főként 1985-1986-ban készült képekről az abszurditás, a humor és az empátia sem hiányzik.

A holland dokumentarista fotográfia neves alakja, Hans van der Meer budapesti felvételeiből, Apró rejtélyek címmel szeptember 15-én, csütörtökön nyílik kiállítás a Capa Központban – olvasható az intézmény az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hans van der Meer nemzedékének legjellegzetesebb holland dokumentarista fotográfusai közé tartozik, hiszen

szemléletmódja a kutató tekinteten és éles megfigyelőképességen alapul, ahol kéz a kézben jár az empátia, a társadalmi szerepvállalás, az erős humorérzék és az abszurditás.

Az Apró rejtélyek című kiállítás van der Meer 1985-1986-ban Budapesten készített sorozatán kívül a későbbi projektekből is megmutat olyan pillanatokat, amik gyökerei magyarországi munkásságának időszakába nyúlnak vissza, vagy erre az időszakra utalnak.

A fényképész a magyar fővárosban született képei betekintést nyújtanak mindabba, ami a művészt fiatal, kíváncsi kívülállóként lenyűgözte egy olyan országban, amely első látásra idegennek és távolinak tűnt, de rövidesen mégis rátalált a saját útjára.

Visszatekintve, a sorozat olyan, mint egy átmeneti korszak emlékműve. Egy olyan korszaké, amely a végéhez közeledett egy olyan városban, Európa szívében, amely leharcoltnak tűnt, nyögött, recsegett és ropogott a történelem súlya alatt, de ahol végre remény volt valami újra

– mondta el Claudia Küssel, a kiállítás kurátora.

A képeket a filmvígjátékok világának olyan ikonjai inspirálták, mint Buster Keaton és Jacques Tati, de olyan kivételes filmrendezők is inspirálóan hatottak rá, mint Jirí Menzel és később Tarr Béla.

A száztizenhárom képet, illetve három mozgóképet bemutató tárlat december 23-ig tekinthető meg a Capa Központban. A kiállításról további részletek itt, az intézmény oldalán olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik