Kultúra

A savanyú paprika lovagjairól szól a századforduló legirodalmibb bűnügyi villámtudósítása

Pest-Buda Aukciósház
Pest-Buda Aukciósház
A két lerészegedett napszámos ferde kaposvári estéjének rövid története.

A magyar sajtótörténetnek korábban számos érdekes epizódját mutattuk már be a szürreális rövidhírektől a mai szemmel nézve elképesztően rasszista felhangú cikkeken át az emberek borhoz való kapcsolatát érintő néhány soros darabokig, nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy a városi, vármegyei, vagy épp országos szintű lapokban kétségkívül irodalmi igényességű bűnügyi rövidhíreket is találtunk, amik sokszor épp az alkoholfogyasztással függnek össze.

Ezek közül a legfestőibb leírást jó eséllyel a Somogyvármegye 1906. március 18-i száma rejti, ami a savanyú paprika lovagjainak kalandját mutatja be: eszerint két, magát a kaposvári Csalogány vendéglőben „tökrészegre” ivó napszámos hazafelé úgy döntött, jó lenne valamilyen savanyúságot fogyasztani, úgyhogy „alaposan bezörgettek” egy szatócsüzletbe, majd „nagyhangon követelték”, hogy a felébresztett boltos azonnal adjon nekik savanyú paprikát.

Amikor a paprika nem akart előkerülni, a két nekidühödt atyafi beütötte a kirakat-ablakot. A savanyu paprika lovagjai ellen a rendőrség meginditotta a büntető eljárást.

– írja a rövidhír:

Somogyvármegye 1906. márc. 18. / Arcanum Digitális Tudománytár

A következő két hír sem volt egyszerűbb falat, hiszen előbbi egy

botrányosan boldog, becsudálkozó,

azaz mattrészeg férfiról, utóbbi pedig egy nagy boldogságában az utcán lefekvő, majd elalvó drótos tótról szól:

Somogyvármegye 1906. márc. 18. / Arcanum Digitális Tudománytár

Ajánlott videó

Olvasói sztorik