Kultúra

Újabb mérföldkőhöz ért a pesti belváros egy szecessziós csodájának helyreállítása

Szinger Margit / Sonnenberg Házért Alapítvány
Szinger Margit / Sonnenberg Házért Alapítvány
A példátlan összefogás részeként, a kapuzat szobrai után magát a kaput, illetve az egyik üvegablakot is helyreállították.

A magyarországi szobrászat egyik történelmi központja, az Andrássy úttól néhány lépésnyire álló Epreskert mellett álló Sonnenberg-ház az elmúlt százhúsz évben mindent átélt, ami Magyarországon lakóházra várhat: az 1903-1904-ben, Kőrössy Albert Kálmán tervei szerint született villa arca a szocializmus évtizedeiben ugyanis gyökeresen átalakult.

Az egykor kétemeletes, díszek tömege mellett három különböző méretű Róth Miksa-üvegablakot, illetve az

itt nyújt az élet örömöt, fájdalmat, tövist és rózsákat

feliratot is viselő épület

komplex tetőszerkezetét újabb szinttel helyettesítették, udvari üvegtetejét lebontották, díszes ablakait pedig szimplán csak kiverték.

A helyzetet a biológusból selyemfestő iparművésszé és belsőépítésszé vált Szinger Margit, illetve férje, a korábban az EU könyvtárában dolgozó Hámori Géza fordította meg, akik miután 2016-ban a ház egyik lakásába költöztek, eldöntötték: idejük jó részét az épület (aminek történetét, illetve külső és belső arcát korábban hosszú cikkben mutattuk be) lehetőségekhez mérten legteljesebb helyreállításának szentelik.

Kapcsolódó
Lassan visszakapja a régi arcát a magyar szecesszió egyik fontos alkotása
Hosszú évtizedek óta hiányoznak már a leendő szobrászok műhelyeivel teli Epreskertre néző Sonnenberg-villa díszei, két elhivatott lakónak köszönhetően ez a helyzet azonban nemsokára megváltozhat.

A lakótársak meggyőzése után rövidesen alapítványt hoztak létre, ami a tavalyi évre nem csak odáig jutott, hogy elkészíttette a homlokzatok helyreállításának terveit, de idén májusra a Bródy János dédnagyapja, a századforduló fontos díszítőszobrászaként a világ számos pontján alkotó Maróti Géza munkájaként született kapuzati szobrokat is helyreállították.

Farkas Norbert / 24.hu

A két hónapon át tartó munkák részben a korábbi, rossz minőségben végzett javítások okozta hibákat tüntették el, amikről a kutatások során kiderült, hogy hosszú ideje tartó állandó életveszélyt okoztak.

Galéria
Restaurátori dokumentáció, Szinger Margit jóvoltából
A kapuzat májusi képe.

A megkezdett folyamatot augusztusban a kapu faanyagainak helyreállítása, majd az apró felülvilágító ablak követte – utóbbit Fűri Judit üvegművész készítette el, szeptember elejére pedig minden a helyére is került:

Szinger Margit / Sonnenberg Házért Alapítvány

A munkák következő lépcsőjét a másik két ablak egykori arcának visszaállítása jelenti majd: a tervek szerint ezek még 2022-ben elkészülnek, köszönhetően a ház által megszerzett, 100%-ban vissza nem térítendő támogatásnak.

A Sonnenberg Házért Alapítvány az épület, az eredmények, illetve a tervek bemutatására szeptember 29-én A Sonnenberg-ház építészeti múltja, jelene és jövője címmel rendez szakmai konferenciát, amin a részvétel ingyenes. A részleteket az alapítvány hivatalos Facebook-oldalán teszik majd közzé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik