Kultúra

Háromnapos összművészeti programmal ünnepli a főváros Nádas Pétert

Szeptember 30. és október 2. között Budapest több helyszínét is bevonó programsorozattal tiszteleg Nádas Péter munkássága és életműve előtt a Budapest Brand nZrt. és a Jelenkor Kiadó. A háromnapos fesztivál igazi összművészeti élményt kínál: az irodalmi vonatkozású események mellett zenei, színházi, képzőművészeti, sőt, gasztronómiai tematikájú programok közül is válogathatnak az érdeklődők.

Nádas Péter, a magyar és a kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározóbb egyénisége idén októberben lesz 80 éves. Ez alkalomból Budapest városa háromnapos programsorozatot szervez. A rendezvény rávilágít Nádas alkotói életművének sokszínűségére, inspiráló erejére, közel hozza az embert, változatos formákon és műfajokon keresztül enged betekintést univerzumába – ezáltal a találkozás, a felfedezés örömét nyújtja a rajongóknak és a laikusoknak egyaránt.

A Nádas Péter Budapestje program keretében újraindul Ott Anna nagysikerű #olvassnádast sorozata, ezúttal élő közönség előtt, a szerző tavasszal megjelent regénye, a Rémtörténetek kapcsán. Maga Nádas Péter tart majd tárlatvezetést a Minimo. A sötétség színei című kiállításon, amely az író saját okostelefonjával készített két friss fotósorozatát mutatja be. Dömötör András rendezésében pedig felolvasószínházként szólal meg Nádas halálélményét leíró különleges szövege, a Saját halál.

Szombaton Irodalmi sétán fedezhetjük fel Nádas Péter Budapestjét a Könyves Magazin szervezésében. Az Esterházy Magyarország Alapítvány Ereklye, Haydnkopf című kamarakiállításának megnyitója mellett Haydn, az Esterházyak és Nádas Péter kapcsolatrendszerének zenei-irodalmi megjelenítésére vállalkozott a Budapest Sound Collective az író közreműködésével.

Vasárnap délelőtt tematikus gasztropiac idézi meg Nádas Péter és felesége természetközeli, szinte önfenntartó életmódját. Salamon Magda Egy csipet józan íz című szakácskönyvéből Mautner Zsófi készít ételeket.

A háromnapos programot a Kristály Színtérben egy beszélgetés zárja Nádas Péterrel, és egy rendkívüli vizuális élmény koronázza meg: a margitszigeti szökőkúton Gergye Krisztián vetített videóinstallációja látható Gryllus Ábris zenéjével.

A Nádas Péter Budapestje programsorozathoz kapcsolódóan a Budapest Brand és a Jelenkor augusztus végén fotópályázatot hirdetett, melyre szeptember 14-ig lehet beküldeni alkotásokat. A pályázás menetéről és részleteiről ITT tájékozódhatnak az érdeklődők.

A részletes program, a jegyvásárlási és regisztrációs linkek elérhetők a www.enbudapestem.hu/nadaspeterbudapestje oldalon.

Facebook esemény: https://fb.me/e/3onV1FIiY

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik