Kultúra

Börtönbe kerülhet öt hongkongi logopédus, mert az állam szerint a mesekönyvük politikai üzenetet hordoz

Anthony Kwan / Getty Images
Anthony Kwan / Getty Images
A farkasokat a falujuktól távol tartani próbáló birkákról szóló könyvek nem tetszettek a hatóságoknak.

Rejtett politikai üzenetet hordozó mesekönyvekért akár két évre is rács mögé kerülhet öt hongkongi logopédus, akiknek a pere már két hónapja tart – írta meg a BBC.

A kínai vezetés által 2020-ban hozott, a polgári szabadságjogokat páros lábbal tipró – az ország vezetése szerint azonban stabilitást hozó – új nemzetbiztonsági törvény által lehetővé tett perben illetékes állami bíró szerint a lázító szándék egyértelmű, hiszen a könyvek olvasói azt hihetik, hogy a hatóságok egyetlen vággyal érkeznek Hongkongba: azért, hogy tönkretegyék a lakók életét.

A törvény az 1997-ben a Brit Birodalomtól Kínához visszacsatolt városállam autonómiáját is csökkenti, a tüntetők felelősségre vonását pedig jóval egyszerűbbé teszi, így Peking a korábbinál nagyobb befolyással bír a város törvénykezésében.

Anthony Kwan / Getty Images A lefoglalt mesekönyvek

A húszas éveikben járó logopédusok célja a hongkongi demokratikus mozgalom gyerekeknek való bemutatása volt, a három kötet pedig egymástól különböző témákat dolgozott fel:

az egyikben egy birkák lakta falu küzd a falujukat elfoglalni vágyó farkasok ellen, a másik pedig a támadókat mocskos és beteg farkasokként ábrázolja.

Anthony Kwan / Getty Images

A városban szerdán a hongkongi újságíró szakszervezet vezetőjét, a negyvenegy éves Ronson Chant is letartóztatták, alig néhány héttel azelőtt, hogy az Oxford Egyetemre utazhatott volna, megkezdve az ösztöndíjas programját – adta hírül munkahelye, a Channel C.

A rendőrség a hírt megerősítette: tájékoztatásuk szerint letartóztattak egy személyt, miután az nem volt hajlandó felmutatni az azonosító igazolványát, és nem együttműködően viselkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik