Kultúra

Gulyás Márton: Ha az ország úgy működne, ahogy a Fidesz belülről, azzal ki lehetne egyezni

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Ami a választások előtt ment a Facebookon, az az észak-koreai állami tévé színvonala, a Facebookot tulajdonló Meta ugyanis amerikai vállalat létére ártott a magyar demokráciának azáltal, hogy a fideszes hirdetésdömping révén lehetetlenné tette, hogy az információk teljes köre eljusson az emberekhez – fogalmazott Gulyás Márton a Telexnek adott interjújában, melyben szó esett arról is, hogy számára is kérdés, hogy a Partizán létezésével nyert vagy veszített az ellenzéki kampány. Kiemelte: az, hogy épp a Partizán interjújából vették ki azt a részletet, amiben Márki-Zay az ukrajnai háború egy lehetséges katonai támogatásáról beszélt, kicsit ő maga és a Partizán ellen is irányult, mert más médiumokban is elmondta a politikus ugyanezt, a Fidesz mégis úgy döntött, hogy épp ezt fogja használni.

Elmondta azt is, hogy ő maga Márki-Zay Péterre szavazott, mert azt gondolta, hogy ha ő alakított volna kormányt, az jobb lett volna az országnak, mint hogyha folytatódik a Fidesz kormányzása, ugyanakkor nem szívből tette ezt. Márki-Zay szerinte a látszat ellenére nagyon ravasz politikus.

A Partizán pénzügyi helyzete jelenleg rendben van, de hogy a jövőben ez így marad-e, azt nem lehet megjósolni, mert az, hogy érdekesek tudnak-e maradni, az egyáltalán nem biztos. A kata-törvény változása nekik tízmilliós pluszköltséget hozott, mert sokan katáztak a szerkesztőségben, még ha be is látja, hogy ez egyébként a Partizán baloldali értékrendjével nehezen volt összeegyeztethető, és a visszaélések miatt tulajdonképpen egyet is ért vele, hogy megszüntették. Most többet fektetnek abba, hogy többen lehessenek bejelentve, mert nemcsak a baloldaliság, de az erkölcsi törvények is ezt követelik meg.

Kérdés hogy meddig lehet tényfeltáró típusú újságírói munkát végezni akkor, amikor a hatalmat élvezők ennyire szélsőségesen hozzáférhetetlenek, itthon még a legegyszerűbb kérdésre sem hajlandóak válaszolni a hatalomban lévők. Őt továbbra is nagyon érdekli a Fidesz politikájának működése,

Képesek bármilyen konfliktust átkeretezni, képesek belül egy olyan együttműködést, hűséget, összetartást kialakítani, amit nagyon kevés helyen látsz ebben az országban. Ha úgy működne az ország, ahogy a Fidesz működik belülről, azzal egész jól ki tudnánk egyezni. Ők tök jó országot teremtettek maguknak belülre, csak amilyen ára van ennek a társadalom egészére nézve, az katasztrofális

– fogalmazott. Szerinte az az erős elköteleződés és összetartás, ami a Fideszen belül jelen van, minden emberi közösség működéséhez szükséges, és miközben szerinte nem kérdés, hogy vannak a Fidesz működésének kriminális részei, de az, hogy ha valami gond van, azt először belülről próbálják meg megoldani, és hogy van egyfajta elköteleződés egymás iránt, annak van értékelhető emberi minősége, még ha politikailag meg is van róla a véleménye, és abból a szempontból a Partizán belső működésében is szeretne hasonló összetartást kialakítani, még ha ezt a fogalmat a Fidesz igyekszik is kisajátítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik