Kultúra

Rév Marcell mellett Adele, Eminem, Peter Jackson és Chadwick Boseman is Emmy-díjat kapott

NIKLAS HALLE'N / AFP
NIKLAS HALLE'N / AFP

Bár a legjobb színészek és sorozatok Emmy-díját csak szeptember 12-én adják át, kicsivel több mint egy héttel a gála előtt átadták a technikainak nevezett elismeréseket a Los Angeles-i Microsoft Theatre-ben, ahol többek közt Adele-et, Eminemet és Peter Jacksont is díjazták sőt, magyar nyertes is született Rév Marcell személyében.

A két este során összesen 48 díjat adtak át, a hétvége legnagyobb nyertesei a Stranger Things, az Eufória, A fehér lótusz, The Beatles: Get Back és az Adele: One Night Only című sorozatai lettek, mindegyik öt-öt díjat nyert. Ugyan már az Oscaron is egyre nagyobb hangsúly van a streamingcégeken, az Emmy egyértelműen a streamingplatformok csatatere, idén eddig az HBO áll a legjobban: a már kihirdetett kategóriákban összesen 17 díjat nyert a produkcióival, míg a Netflix 11-et, a Hulu 8-at, az Apple TV+ pedig négyet.

Kapcsolódó
Rév Marcell Emmy-díjat nyert az Eufóriával
Az operatőrt 2021-ben szintén az HBO sorozatáért jelölték.

Az már szombaton kiderült, hogy Barack Obama volt amerikai elnök is megkapta az Emmyjét A legszebb nemzeti parkok című dokumentumfilm-sorozatáért, ráadásul egy olyan kategóriában, ahol a nagy mesélő, David Attenborough is jelölt volt (a legjobb narrátor).

Adele az Adele One Night Only című tévéműsoráért kapta a díjat, míg Eminemet az ide Superbowl Halftime Showért Dr. Dre, Snoop Dogg, Mary J. Blige, Kendrick Lamar és 50 Cent mellett. Az egykori Beatles-tagok szintén átvehették Emmyjüket Peter Jacksonnal együtt, aki a The Beatles: Get Back című dokumentumsorozatával mesélte el a gombafejűek történetét. Posztumusz Emmyt kapott Chadwick Boseman, a két éve elhunyt színész a Mi lenne, ha…? című Marvel-animációs sorozatban adta a Fekete Párduc hangját. A 48 kategória győzteseinek teljes névsorát angol nyelven itt lehet böngészni.

Adele, Eminem, Paul McCartney és Ringo Starr is már csak egy díjjal marad el az ún. EGOT-tól, amely a showbiznisz legmagasabb, díjakban is kifejezhető szintje. Azok kapják meg, akik a szórakoztatóipar mind a négy legmagasabb elismerését begyűjtik: az Emmyt, a Tonyt, a Grammyt és az Oscart is. Az elitklubhoz meglehetősen nehéz csatlakozni, eddig tizenhét művésznek sikerült, köztük Rita Morenónak, Audrey Hepburnnek, John Legendnek és Whoopi Goldbergnek. A már említett idei négy győztes az Emmy-vel a mesterhármast már megszerezték, mindannyiuknak már „csak” a legjobb Broadway-teljesítményt jelentő Tony van hátra.

A főbb kategóriák Emmyjeit – ahová a legtöbb sorozat- és színészdíj is tartozik – szeptember 12-én adják át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik