Kultúra

Rátóti Zoltán kirúgta az SZFE doktori iskoláját vezető Karsai Györgyöt

Pénteken délelőtt azonnali hatállyal és indoklás nélkül menesztette Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét Rátóti Zoltán, az egyetem rektora – tudta meg a Népszava. Karsai a lapnak elmondta: Rátóti korábban azzal kereste meg, hogy találkozni szeretne vele, de részleteket nem közölt. A rektor ezután állítólag egy egyoldalú, indoklás nélküli felmondást adott át neki, amit Karsai nem írt alá. Karsai elmondta: kérte, a rektor indokolja a döntését, mire beszámolója szerint Rátóti csak úgy válaszolt:

nem tartozom magyarázattal.

Karsai György 1996-tól tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hivatalosan 2014 óta vezeti a Doktori Iskolát. Az oktató jövőre lesz hetvenéves.

Rátóti Zoltán 2020 augusztusában – akkor még az SZFE frissen megválasztott kuratóriumi tagjaként – egy interjúban arról beszélt, hogy a kormány által kierőszakolt egyetemi „modellváltás” a lehetőségek bővüléseként értelmezendő, ami az intézmény autonómiáját féltők állításával szemben „nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé.”

A „modellváltást” a kormány a koronavírus-járvány kezdeti szakaszában hajtotta végre, széleskörű tiltakozást és társadalmi ellenállást kiváltva. A „modellváltást” egyetelmfoglalási akció és az oktatók tömeges felmondása kísérte.

Karsai György Rátótinak küldött nyílt válaszlevelében többek között arra emlékeztette Rátótit, hogy Vidnyánszky Attila és köre hívatlanul érkezett az SZFE-re.

A lap erről szóló cikkében azt is felidézi, hogy 2020 szeptemberében Vidnyánszky az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta a köztiszteletben álló klasszika-filológusról:

Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlana arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő.

A Doktori Tanács akkor közleményben tiltakozott a Nemzeti Színház igazgatójának beszédmódja ellen.

A Népszava megkeresésére az SZFE megerősítette a felmondás tényét, de indoklást nem fűztek hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik