Kultúra

Plakátot kapott Jankovics Marcell utolsó rajzfilmje, a Toldi

Íme a középkori magyar szuperhős.

Ahogy korábban megírtuk, a magyar animáció egyik legnagyobb alakja, az élete 80. évében elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve, az ő születésnapjához igazítva, október 20-án kerül a hazai mozikba utolsó alkotása, az egészestés Toldi.

Az animációs film a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm nyolcvan alkotójának több mint háromévnyi munkájaként született meg, és szöveghűen ülteti át Arany János költeményét a vászonra. Most elkészült a film plakátja, amelyen a „középkori szuperhősként” aposztrofált Toldi Miklós valóban szuperhősökre emlékeztet lángszerű, szőke hajával (a hvg.hu szerzőjét Disney-be oltott animére emlékeztette az ábrázolás stílusa).

A közlemény szerint a plakátot Jankovics Marcell legközelebbi alkotótársai csapatmunkában tervezték. Fontos volt számukra, hogy a magyar animáció egyik legnagyobb alakjának szellemiségéhez hű poszter szülessen. Ezért a kép egyik fő motívuma a Nap.

Kecskemétfilm

Az arany a mesehős, a naphérosz színe. Ez illik a magyar Herkuleshez. Toldi Miklós nem suttyó falusi legényke lenne? Hát az olyan mesehősök, mint Aranyhajú Kis Miklós, Erős Jankó, a finn Kullervo micsodák? Parasztlegények, egyszersmind naphéroszok. Arany János sokat tudott erről, tessék csak figyelmesen olvasni remekművét! Vajon miért tagolta épp 12 énekre a hónapok száma szerint? Mitől emberfeletti erejű ez a kis legény, akinek „még legénytoll sem pehelyzik állán”? Puszta kézzel dönti földre a megvadult bikát, akár a táltosok. Miért szorul bele annyi düh, amennyi csak a pusztító Napba? És annyi igazságérzet, mint a mindent látó napistenekbe? Hogy képes együltő helyében annyi húst magába tömni, annyi bort ledönteni a torkán, amennyit a görög Héraklész, a Nagyevő szokott?

– írta Jankovics Marcell a Toldiról.

A mitologikus világképben a Nap kering a Föld körül, ezért van az, hogy a szoláris év mítoszai, meséi a Napot megszemélyesítő hős vándorlásairól szólnak.

– idézik fel továbbá Jankovics Jelkép-Kalendáriumából a Napról szóló részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik