Kultúra

Ugyan a homoszexualitást már nem büntetik, az LMBTQ tartalmakat továbbra is szigorúan kezelik majd Szingapúrban

Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy eltörlik a homoszexuális szex büntetéséről szóló szabályozást, ám hétfőn kiegészítették döntésüket azzal, hogy az ilyen jellegű tartalmak megjelenítése továbbra is korlátozott marad. Az 1938-ban bevezetett törvény alapján két év börtönnel sújthatták a férfiak közötti szexuális kapcsolatot, és bár 2010 óta szinte csak névleg létezett, minthogy szinte soha nem történt erre hivatkozó felelősségre vonás, ám csak múlt vasárnap törölték el hivatalosan.

Júniusban a Pixar Toy Story-spinoffja, a Lightyear kapott 16-os karikát arra hivatkozva, hogy az animációs filmben látható egy csókjelenet két női karakter között, nem sokkal korábban egy azonos nemű pingvinpárt is tartalmazó gyerekkönyvet vontak be. Hasonló döntésekre ezután is számíthatnak a szingapúriak, minthogy a Kommunikációs és Információs Minisztérium hétfői bejelentése tisztázta: az LMBTQ-témákat ábrázoló médiatartalmak továbbra is szigorúbb korosztály-besorolás alá esnek. Szingapúr filmtörvénye tiltja a „homoszexualitást propagáló”, vagy az „azonos neműek szexuális aktivitását kiterjedten ábrázoló” tartalmakat, az ilyen filmek akár a legszigorúbb besorolást is megkaphatják, ami azt jelenti, hogy azokat csak huszonegy éven felüliek láthatják. Az enyhébb esetekben, ahol nem a cselekmény központi eleme, továbbá az ábrázolás „diszkrét és nem indokolatlan”, az enyhébb, tizennyolc éven felülieknek engedélyezett kategóriába kerülhetnek.

A miniszterelnök hangsúlyozta: nemcsak a médiatartalmak maradnak szigorúak, de a házasság heteroszexuális értelmezésén sem terveznek változtatni, magyarán az azonos neműek házasodását nem tervezik legalizálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik