Kultúra

A Külön falka, a Nagykarácsony és Post Mortem is versenyez a legjobb trailer díjáért

Mozinet
Mozinet

Az Arany Blende minden évben, így idén is a legjobb filmelőzetest keresi. A mezőnybe negyvenhat tavaly bemutatott magyar filmhez ötven előzetest neveztek, és most először plakátot is lehetett nevezni, mert már azt is figyelembe veheti a zsűri, hogy a trailer és a plakát hogyan erősítik egymást, illetve a film kommunikációját. Ehhez kapcsolódik a díjátadó idei mottója is: „A trailer nem jár egyedül”.

A teljes mezőny az aranyblende.hu oldalon szerepel, itt zajlik a közönségszavazás is, éspedig szeptember végéig. Ugyanakkor szakmai zsűri is van, melynek tagjai Czakó Judit vágó, Goda Krisztina filmrendező és forgatókönyvíró, Harsányi Márton, a chicagói Weber Shandwick ügynökség stratégiai igazgatója, Steven Lovy trailer producer és Schweigert András, aki az AMC csatornahálózatnál a filmes csatornák kampányaiért, promóiért felel.

2021-ben sok olyan film is moziba került, amiket korábban a koronavírus miatt nem tudtak bemutatni, ezért rengeteg nagyjátékfilmhez érkezett trailer. Az előzetesek és a plakátok jól visszaadják a magyar filmes promóció trendjeit, és arról is képet adnak, milyen témák foglalkoztatták a filmkészítőket az elmúlt egy-két évben.

Az Arany Blendét immár harmadszor rendezik meg. A díjátadó esemény októberben lesz, most először közös szervezésben a Friss Hús csapatával, a szervezők egyszerre szeretnék rangos szakmai fórummá és szórakoztató eseménnyé tenni a díjátadót, így a klasszikus gála mellett szakmai program is lesz a trailerkészítés és a filmes promóció témájában.

Az Arany Blende tavalyi fődíját a Mellékhatás című sorozat trailere nyerte, 2020-ban pedig A létezés eufóriája előzetese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik