Kultúra

Meghalt Wolfgang Petersen, A tengeralattjáró, a Trója és Az elnök különgépe rendezője

Gisela Schober/Getty Images for Bavaria Film
Gisela Schober/Getty Images for Bavaria Film
Nyolcvanegy éves volt.

Elhunyt a filmiparba A tengeralattjáró (Das Boot, 1981) című, hat Oscarra jelölt klasszikussal berobbant, pályafutása során számos ikonná vált filmet jegyző Wolfgang Petersen – írja a Variety.

A németországi Emdenben született, fiatalon a hamburgi Ernst Deutsch Színházban rendező, majd a berlini film- és tévéakadémia elvégzése után néhány évig tévéfilmeken, illetve sorozatokon dolgozó férfi nyolcvanegy éves volt.

A közel ötórás rendezői változatban is létező A tengeralattjáró elsöprő sikere után Petersen hirtelen Hollywoodban találta magát, ahol Michael Ende Végtelen történet című regényének adaptációval (1984) mutatkozott be, majd az egy űrháborúban megsérülve egy kihalt bolygóra került Dennis Quaid, illetve egy földönkívüli körül forgó Kedves ellenségemmel (Enemy Mine, 1985) mutatta meg, hogy nem csak a háborús filmek, illetve a gyerekek világában, de szinte bármelyik műfajban képes csúcsra jutni, sőt, nagy bevételeket produkálni.

Ezt a képet tizenöt éven át volt képes fenntartani: így született az egy autóbalesetben amnéziássá váló férfit középpontjába helyező Szilánkok (1991), a Kennedy gyilkosának nyomába eredő nyomozóról szóló Célkeresztben (1993), a Vírus (1995), Az elnök különgépe (1997), a Viharzóna (2000), illetve a Trója (2004).

Ezeket a Poseidon (2006) követte, amit jelöltek ugyan egy Oscarra, de mégis nagy bukásnak bizonyult, a rendező pedig egy teljes évtizedre visszavonult. Utolsó munkáját már újra Németországban készítette: A négyen a bank ellen (2016) saját 1976-os tévéfilmjének remake-jeként született.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik