Kultúra

Most bárki megveheti Han Solo eredeti sugárpisztolyát, csak kétszázmillió forint kell hozzá

LUCASFILM / ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP
LUCASFILM / ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP

Elárverezik a filmtörténet egyik ikonikus kellékét, azt a sugárpisztolyt, amelyet a Han Solót alakító Harrison Ford a Star Wars – Egy új reményben használt. Az előzetes számítások szerint a relikvia félmillió font körüli összegért (több mint 190 millió forint) kelhet el – írja a Guardian. 

A kellékfegyver nem csak azért különleges, mert a világ egyik legnépszerűbb mozisorozatában használja a világ egyik legnépszerűbb szereplője, ráadásul esélyes, hogy ez az eszköz látható az évtizedes rajongói dilemmát okozó kocsmai jelenetben – amelyről 1977 óta találgatják, hogy Solo vagy Greedo lőtt először – hanem azért is, mert egészen eddig elveszettnek hitték. A német Mauser C96 mintájára készített BlasTech DL-44-re a Rock Island aukciósház talált rá, és most kalapács alá is kerül. Ráadásul ez az egyetlen megmaraadt darab a három kellékfegyver közül, amelyet a trilógia első részében használtak. Értékét 300 és 500 ezer dollár közt határoztták meg, ám nagy valószínűséggel inkább az utóbbihoz fog közelíteni az eladási ára, sőt, túl is lépheti azt. 2018-ban ugyanis már volt hasonló aukció, akkor A jedi visszatér sugárpisztolyát árverezték el, 550 ezer dollárt (210 millió forintot) fizettek érte.

Most sem valószínű, hogy ne lenne vevő a fegyverre, a Star Wars-relikviák iránt ugyanis egyre nagyobb az érdeklődés a szupergazdagok körében is. Alig egy hónappal ezelőtt például 2,37 millió dollárért (893 millió forintért) kelt el a szintén az első trilógia első részében látható egyik X-szárnyú gép makettjéért, 2017-ben pedig valaki 2,7 millió dollárt (azaz közel egymilliárd forintot) fizetett egy R2D2-ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik