Kultúra

Magyar kisfilm világpremierjét is tartják a Velencei Filmfesztiválon

A Sorella története szokatlan módon mutatja be a nácik értelmetlen pusztítását.

A 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a Sorella története – Emlékezz rám című kisfilm világpremierje: Az ausztrál-svéd-magyar koprodukcióban készült alkotás rendezője az Ausztráliában élő Hegedüs Péter, producere Muhi András  – írja az MTI.

Az Immersive szekció versenyprogramjában feltűnő, technikai megoldásait tekintve újszerű film elkészítését egy 1941 decemberében, titokban készült lettországi fotó inspirálta – közölték az alkotók kedden az MTI-vel, akik hozzátették: a film a 10 éves Sorella tragikus, utolsó, a Balti-tenger partjáig való útját követi végig, ahol a nácik közel négyzer zsidót, főként nőket és gyerekeket gyilkoltak meg.

A 360 fokban rögzítő, így a környezetében mindent felvevő kamera segítségével forgatott film történetét a nézők nem a filmvásznon, hanem VR headsetek segítségével láthatják majd, így maguk is zavarba ejtően jelen vannak a körülöttük kibontakozó tragikus eseményekben, mindent látva, és mindent hallva azokból.

Hegedüs Péter 1976-ban született Budapesten. Édesanyjával és két testvérével 1991-ben vándoroltak ki Ausztráliába, ahol a férfi a Brisbane-i Egyetem elvégzésével 1998-ban vált rendezővé. Főként dokumentumfilmeket és rövidfilmeket készít, ezek közül többet nagy filmfesztiválok mutatták be, sőt, gyakran díjazták is azokat: Az Örökség: Egy halász története (Inheritance: A Fisherman’s Story) című dokumentumfilmje az Oscar-díj shortlistjén szerepelt. A Griffith Film Egyetem professzoraként, illetve kutatási és fejlesztési igazgatóhelyetteseként aktív Hegedüs eddig három filmjét készítette Muhi Andrással, akivel jelenleg első közös játékfilmjükön is dolgoznak.

A Sorella történetéből a most bemutatkozó szokatlan munkával párhuzamosan dokumentumfilm is készült – ezeket a Velencei Filmfesztivál, illetve az ausztráliai mozibemutató után Budapestre is elhozzák majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik