Kultúra

Meghalt Issey Miyake, japán divattervező

TORU YAMANAKA / AFP
TORU YAMANAKA / AFP
Steve Jobs ikonikus garbóját is ő tervezte.

84 éves korában meghalt Issey Miyake, a bátor stílusáról ismert japán divattervező, halálát májrák okozta – írta meg a Reuters. Többek között Miyake tervezte Steve Jobs ikonikus fekete garbóját is, amelyet az Apple alapítója rendszeresen hordott. Jobs és Miyake amúgy barátok is voltak.

A Hiroshimában született Miyake gyerekként táncos vagy atléta szeretett volna lenni, mígnem a nővére divatmagazinjait böngészve irányt váltott, és a ruhatervezés lett az álma. Hétéves volt, amikor az atombombát ledobták a városra, egy osztályteremben élte túl a katasztrófát, ezekről az emlékeiről azonban nem nagyon szeretett nyilatkozni későbbi életes során. Erről egyszer azt írta a New York Timesban, hogy nem akarta, hogy címkézzék fel, mint „a divattervezőt, aki túlélte” az atomrobbanást.

Mikor lehunyom a szemem, még mindig olyanokat látok, amit senkinek nem szabadna látnia

– írta, hozzátéve, hogy az anyja három évvel a támadás után meghalt a sugárzás miatt.

Ha sikertelenül is, de megpróbáltam mindezt magam mögött hagyni, és inkább a teremtésre koncentrálni a pusztítás helyett, szépséget és örömöt vinni az életbe. Részben azért vonzott a ruhatervezés is, mert modern, optimista műfaj, és teret ad a kreativitásnak

Egyetemi tanulmányai után, 1970-ben alapította meg a Miyake Design Studiót, és az 80-es években lett világhírű különleges eljárással készült ruháival. Ekkoriban fejlesztette ki a pliszírozás papírrétegekkel és hőkezeléssel végzett új módját, így a ruhák viselés közben megtartották eredeti formájukat és vékony rakásaik vonalát. Végül több mint egy tucat – a női és férfi ruhakollekcióktól a táskákon át az órákig és a parfümökig terjedő – termékvonalat fejlesztett ki, mielőtt 1997-ben visszavonult.

Mikor 2016-ban arról kérdezték, mi a legnagyobb kihívás a világ előtt, azt mondta, hogy kevesebbet kéne fogyasztanunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik