Kultúra

Meghalt Judith Durham, a Seekers énekesnője

Scott Barbour / Getty Images
Scott Barbour / Getty Images
A Seekers alapítója hetvenkilenc éves volt.

Alig egy hónappal 79. születésnapja után elhunyt Judith Durham – olvasható az általa 1962-ben alapított Seekers zenekar tagjai által kiadott közleményben, amit az NME vett észre.

A zenész utolsó napjait egy melbourne-i kórházban töltötte, ahol krónikus tüdőbetegsége okozta szövődmények okozták a halálát.

A zenekar – ami ötvenmilliós lemezeladásával ma is Ausztrália valaha volt legsikeresebbje – személyes hangvételű közleményében a basszusgitáros Athol Huy hozzátette:

Életünk örökre megváltozott, amikor elvesztettük nagyra becsült, életre szóló barátunkat és ragyogó csillagunkat. Küzdelme intenzív és hősies volt – soha nem panaszkodott a sorsa miatt, és teljes mértékben elfogadta annak végkimenetelét.

Az 1943-ban született Durham hatvan évvel ezelőtt alapította meg kultikus zenekarát, aminek élén Ausztrália első popénekesévé vált. Az első albumát 1963-ban, az utolsót pedig 2019-ben kiadó Seekers mellett az attól másfél évtizedre (1975-1989) eltávolódó nő energiáit szólókarrierje foglalta le, hiszen negyvenöt év alatt 11 stúdióalbumot jegyzett.

A nő emléke előtt szombaton az ausztrál miniszterelnök, Anthony Albanese is tisztelgett: a politikus rövid Twitter-posztjában arról írt, hogy Durham egy egész generációnyi művész előtt jelölte ki az utat, dalai pedig sosem felejtődnek majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik