Kultúra

Előbb Jávor Pál szelleme, majd Kovács Kati lép színpadra a Budapest Kongresszusi Központban

MTI/Soós Lajos
MTI/Soós Lajos
Két hét különbséggel.

Idén százhúsz éve született Jávor Pál, az első magyar férfi filmsztár, aki nélkül a harmincas és negyvenes évek mozija egészen másként festett volna. Az ő emléke előtt tiszteleg az augusztus 28-án a Budapest Kongresszusi Központba érkező Nekem Jávor című zenés show-műsor, ami a Rákosi-érában többek közt az Egyesült Államokban, illetve Izraelben is szerencsét próbáló, alig ötvenhét évesen elhunyt Jávor legnagyobb filmslágereit – így felcsendült majd az Oda vagyok magáért is –, csárdásait, illetve búsongóit idézi majd fel.

Az esten Csonka András mellett a Jászai Mari-díjas Kamarás Iván, Miller Zoltán, Nyári Kálmán, Váradi Gyula, Varga Viktor, illetve a Sztárban Sztár 2016-os győztese, Veréb Tamás is feltűnik majd, akiket a Prima Primissima díjas ifj. Sárközi Lajos és zenekara kísér majd.

Kapcsolódó
Jávor Pál: a magyar férfiideál
Duhaj természet, felülmúlhatatlan charme, emberszeretet, szakmai elkötelezettség és hányatott sors: ma 115 éve, 1902. január 31-én született a nők bálványa, az ország "jávorpalija".

Alig két héttel később, szeptember 12-én Kovács Kati lép majd itt színpadra: a hetvenhét éves énekesnő életműkoncertjében több mint ötvenéves pályafutása legjobbjait adja majd elő – írja az MTI, aminek a Kossuth-díjas zenész így beszélt az erőről, ami a pályán tartja:

Ez nagyon kiszámíthatatlan életforma, igazán kitartó természet kell hozzá, engem szerencsére erre találtak ki. Szeretem, hogy annyira változatos, hogy sokszor nem tudom, mi lesz holnap. Közben persze a pandémia mindannyiunk életét megváltoztatta, sokszor engem sem ismertek fel maszkban, csak ha megszólaltam. Mostanában megint sokan akarnak velem szelfizni, ami jó dolog.

A koronavírus-járvány után lassan magára találó szórakoztatóiparban Kovácsnak újra egyre több koncertje van – mondta, majd hozzátette:

A koncerteket mindig igyekeztem könnyedén venni, úgy kezelni, hogy ne kötelességnek érezzem, hanem megmaradjon szórakozásnak. Ezért ha tehetem, minél később szeretem megtudni, mikor és hol lépek fel legközelebb. Terveim között szerepel a közeljövőben néhány koncert különleges zenekarokkal, de erről még nem beszélnék.

A szeptember 12-i koncerten elhangzik majd többek közt a Most kéne abbahagyni, az Úgy szeretném meghálálni, A régi ház körül, illetve a mostanában rendkívül aktuálissá vált Add már Uram, az esőt! is, de ennél újabb dalokra is lehet számítani. A hangzást szimfonikus zenekar is kiegészíti majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik