Kultúra

Egy dalszöveg ellopásával vádolják Johnny Deppet

Venla Shalin / Redferns / Getty Images
Venla Shalin / Redferns / Getty Images
A színész albumán egy gyilkosság, csalás és fegyveres rablás miatt börtönbe került zeneszerzői sorai köszönnek vissza.

Jeff Beck és az elmúlt hónapokban leginkább volt felesége elleni pere miatt a figyelem középpontjába került Johnny Depp július 15-én 18 címmel adta ki a közös albumát: a tizenegy feldolgozást, illetve két új dalt rejtő anyag a Rolling Stone magazin cikke szerint azonban nem túl eredeti, hiszen a csalás és gyilkosság miatt börtönbüntetésre ítélt, Slim Wilson álnéven ismertté vált férfitól származhat. A Sad Motherfuckin’ Parade a Wilson által a hatvanas évek hajnalán írt Hobo Bennel mutat feltűnő hasonlóságot – olvasható az anyagban.

A dal szövegét a népzenét kutató Bruce Jackson 1964-ben rögzítette, majd tíz évvel később helyet kapott a férfi kötetében (Get Your Ass in the Water and Swim Like Me) is, sőt, 1976-ban albumon is rögzítették.

A két dal közti kapcsolat vitathatatlannak látszik, hiszen teljes sorok egyeznek meg: a Hobo Benben feltűnő, elegáns partira érkező csavargó Deppnél és Becknél is kijelenti, hogy

rongyos vagyok, tuom, de nem vagyok büdös,

sőt, a folytatás is azonos, hiszen elhangzik:

Isten áldja meg a hölgyet, aki vesz nekem egy italt,

majd a kontra is érkezik:

Amire ennek az anyaszomorítónak szüksége lenne, az öregem, egy fürdő.

Jackson – aki a szerzői jog területén mozgó ügyvéd fiával vizsgálja egy per lehetőségeit – a lapnak hozzátette:

Két sort találtam, amit Depp és Beck írt […], minden más Slimtől származik. […] Ötven éve publikálok, de ez az első alkalom, hog yvalaki egyszerűen lenyúl valamit, majd a saját nevét írja rá.

Az ügyet az album sajtósa is kommentálta:

eszerint a két férfi megvizsgálja a megkeresést, és amennyiben az helyénvaló, további szerzői jogi hivatkozásokat tüntetünk fel az albumon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik