Kultúra

A konteógyáros Alex Jones négymillió dollár kártérítést fizet, miután egy iskolai mészárlásról azt terjesztette, hogy meg sem történt

Jim WATSON / AFP
Jim WATSON / AFP

A Sandy Hook-i általános iskolában történt mészárlás 2012-ben 26 halálos áldozatot követelt a Connecticut állambeli Newtownban, ám a szélsőjobboldali összeesküvés-elméleteket harsogó Alex Jones az Infowars és más médiaplatformjain azt a hazugságot hirdette, hogy a mészárlásban meggyilkolt 20 gyermek és hat felnőtt valójában meg sem halt. Ehelyett Jones évekig azt állította, hogy az áldozatok és szeretteik „színészek” voltak, akik a fegyverkorlátozás kikényszerítése érdekében kidolgozott cselt hajtottak végre. Saját tanúvallomásában most a tárgyaláson Jones bocsánatot kért, és elismerte, hogy a 2012-es mészárlás a connecticuti Newtown-i általános iskolában „100%-ban valós” volt.

A pert az egyik meggyilkolt iskolás szülei indították, miután a tárgyaláson tanúskodtak, és részletesen beszámoltak a lelki szenvedésről, a halálos fenyegetésekről és zaklatásról, amit a szélsőséges „konzervatívok” részéről kénytelenek voltak elszenvedni éveken át, Jones hazugságait követően. Az esküdtszék Alex Jones rágalmazási perében csütörtökön 4,1 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a szélsőjobboldali összeesküvés-elméletírót. A texasi Austinban az esküdtek szerdán egyórás, csütörtökön pedig hétórás tanácskozás után hozták meg ítéletüket a kilenc napon át tartó tárgyalás végén. A Jones ellen kiszabott ítélet messze elmaradt attól a legalább 150 millió dollártól, amelyet a felperesek kértek az esküdtektől.

Mark Bankston ügyvéd a hatéves Sandy Hook-áldozat szülei nevében tett nyilatkozatában azt mondta:

Mr Jones … ma este nem fog nyugodtan aludni.

Bankston azt is mondta, hogy ügyfelei, Neil Heslin és Scarlett Lewis „alig várják, hogy Mr Jones pénzét jó célra fordítsák”. A pénteki külön szakaszban az esküdteknek azt kell eldönteniük, hogy Jonesnak a csütörtökön kiszabott kártérítésen felül jár-e büntető jellegű kártérítés.

Mivel a büntető kártérítésről még dönteni kell, és több [egyéb függőben lévő jogi ügy] is van, egyértelmű, hogy Jones úr ideje az amerikai nyilvánosság előtt végre letelt

– tette hozzá Bankston.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik