Kultúra

Lovasi András: Megint hárommillió koldus országa lettünk

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Meglehetősen borúlátó a jövővel kapcsolatban Lovasi András, aki szerint hamarosan sokan a megélhetésért fognak küzdeni a jelenlegi helyzet miatt – derült ki az interjúból, amelyet a zenész a Napunk.sk-nak adott a Művészetek völgyében.

Lovasi szerint a katatörvény módosítása csak egy újabb csapás a szórakoztatóipar számára: „fekvő emberbe ekkorát még nem rúgtak bele“.

Ez a műfaj a covid miatt már eleve padlón volt. (…) Attól tartok, hogy azok az idők térnek most vissza, amikor a 90-es évek elején milliók egzisztenciája került veszélybe, és az addig is meglévő szegény réteghez lecsúszott a kádárizmusból visszamaradt kispolgárság egy jelentős része – és megint hárommillió koldus országa lettünk.

Hozzátette, a fizetések fele el fog menni a rezsire, emiatt kereslet sem biztos, hogy lesz a művészetekre. Az olyan „luxuskiadásokra”, mint az utazás vagy a kultúra már nem marad majd pénze az átlagmagyarnak, sőt, sokan „a puszta megélhetésükért fognak kaparni”.

Ráadásul ez a válság még bőven súlyosbodhat, miközben a jobboldal dominanciája már most is a 20-as, 30-as éveket idézi. Nem véletlen, hogy a Fidesz mostanra a központi propaganda részévé tette azt, amit mondjuk tíz éve még csak a szélsőjobbtól hallhattunk. Egyre inkább tolják az összeesküvés-elméletekkel megtámogatott, egyre vállalhatatlanabb, akár rasszista kijelentéseket. Valószínűleg azért, mert erre vevő a magyar lakosság, amit én szomorúan veszek tudomásul.

Arra a kérdésre, miszerint az ilyen kijelentések csak figyelemelterelésként funkcionálnak, azt válaszolta:

Ha az, ha nem, egy miniszterelnök nem mondhat ilyesmit. Ha azt is állítja, hogy ab ovo nem rasszista, a szóhasználata akkor is a fajelmélet kidolgozóinak szóhasználatával rokon. Bár úgy tűnik, ez már a gödör alja, de félek, lesz ez még így se. Ugyanakkor abból, ahogy Orbánék felépítették az új kormányzatot, ahogy próbálják erősíteni a rendőri védelmet, arra következtethetünk: ők is tudják, hogy baj van, sőt már egy éve is tudták. Nyilván volt egy forgatókönyv, mi lesz a választások után, bár a katatörvény módosítása improvizációnak tűnik. A fene tudja, mi az igazság.

Lovasi az előválasztások után azt nyilatkozta, 2010 óta először bizakodó a hazai politikai helyzettel kapcsolatban, az interjúban rákérdeztek, hogyan vélekedik az ellenzéki összefogás kudarcáról:

Közvetlenül a választások előtt azért már lehetett sejteni, hogy matematikai esélye sincs az ellenzéknek. Ami azt illeti, annyira nem is bánom, hogy ennyire leszerepeltek, mert legalább kiderült, hogy semmire sem jók. Ha nyertek is volna véletlenül, pont addig húzták volna, mint a Tanácsköztársaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik