Kultúra

Meghalt Nichelle Nichols, a Star Trek Uhura hadnagya

Albert L. Ortega / Getty Images
Albert L. Ortega / Getty Images
Nyolcvankilenc éves volt.

Szombat este elhunyt a televíziózás egyik legfontosabb sorozata, az Star Trek – Űrszekerek ikonikus Enterprise űrhajójának kommunikációs tisztjét, Uhurát játszó Nichelle Nichols – írja a színésznő fiára hivatkozva a Daily Mail.

A hírt édesanyja hivatalos Facebook-oldalán közzétevő férfi rövid posztjában így írt:

Tegnap este édesanyám, Nichelle Nichols természetes halállal elhunyt. Fénye azonban, akárcsak az ősi galaxisok, amelyeket most láthatunk először, megmarad nekünk és a jövő generációinak, hogy élvezhessük, tanulhassunk belőle és inspiráljon bennünket.

Nichols az Egyesült Államok egyik legelső afroamerikai színésznőjeként került 1966-ban a képernyőre, és rövidesen a sorozat egyik legkedveltebb alakjává vált. Hosszú pályáját nem csak a tévéképernyőkön töltötte: tizenhat évesen Duke Ellington mellett énekelve tűnt fel a szórakoztatóiparban, 1977-től 2015-ig pedig a NASA önkénteseként dolgozott, ráébresztve az embereket arra, hogy nem csak fehér férfiak, de nők, vagy a különböző kisebbségek képviselői is űrhajóssá válhatnak.

Munkája nem volt hiábavaló, hiszen az első amerikai női asztronauta, Dr. Sally Ride is neki köszönhetően lépett arra az útra, aminek a végén a világűrbe való eljutás állt.

Ezt a fontos munkát párhuzamosan a tévéiparban is végezte: afroamerikai gyerekek tömegét inspirálta arra, hogy a színészet felé forduljanak.

Az első Star Trek-sorozat után hat mozifilmben is feltűnő Nichols az elmúlt évtizedekben számtalan filmben, illetve sorozatban játszott, ezek azonban nem hoztak neki elsöprő sikert.

A színésznő nevét 1982 óta kisbolygó (68410 Nichols) viseli, épp tíz évvel később pedig a Hollywoodi Hírességek sétányán avatták fel a csillagát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik