Kultúra

Eljött az ideje, hogy kilépjünk a biztonságos buborékunkból

Csoboth Edina
Csoboth Edina

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint szeptember végén új albummal jelentkezik, melynek címadó dalához, az About Time-hoz készült klip a 24.hu-n debütál. A lemezen belga ritmusszekcióval kiegészült alkotópáros közösen jegyzi a dalt:

A szó jelentése kettős: azt is jelenti, hogy »Az időről« és azt is, hogy »Itt az ideje« valaminek. Mindkettőt találónak éreztük lemezcímadóként. Jelen időben meséljük a történeteinket arról, ahogy megéljük ezt a kort, a saját életszakaszainkat. Másrészt nagyon erősen érezzük, hogy eljött az ideje bizonyos dolgoknak, egyfajta tudatosságnak, és odafordulásnak a szűk és tág környezetünk felé. A közösségek ereje nagyon központban van, legyen szó akár a családról és a barátokról, akár azokról, akikkel az online térben valamilyen közös téma mentén egy csoportba verődünk. Az About Time című dal szövege provokatív filozofikus sorokat tartalmaz, és nagyon boldogok lennénk, ha a közönségből egyszer valaki odajönne beszélgetni arról, hogy »a fejlődést lehetetlen mérni«, és ez hogyan hat az értékrendünkre. Persze ne ijedjen meg senki, nyugodtan lehet belefeledkezve végigbólogatni a dalt, de azért választottuk ezt az album címadójának, mert szeretünk kérdéseket is felvetni

– mondta a dalról Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint.

A dalhoz készült klipet Nagy Dorottya és Köllőd Márton jegyzik:

A klipben látható geometrikus világ az indusztriális és a teremtett világhoz is közel van. Tud távolságtartó, experimentális lenni, de meg is tudja indítani az embert. Sok kettősség van benne -ugyanannyi, mint a Földdel való kapcsolatunkban is. Ez az első klippünk, úgyhogy a projekt kezdetével mi egy kísérletező, határokat nem ismerő térbe léptünk be. Próbáltunk hagyatkozni a megérzéseinkre, illetve hagyni, hogy a tartalom alakítsa a vizuális stílust. A forgatásra egy olyan minimál, konceptuális teret kerestünk, ahol az utómunka során érvényesülni tudnak az animációk, illetve az is célunk volt, hogy ez a letisztult, szinte steril tér teljesen más kontextusba helyezze a zenét. Az animációkkal sem szerettünk volna semmilyen didaktikus tartalmat átadni. Nem szeretnénk magyarázni, csupán kifejezni, hogy a környezetünkben és bennünk is folyamatosak a változások. Ugyanakkora hatással vagyunk a minket körülvevő világra, mint az ránk. Az, hogy ennek mi lesz az eredője, az nagy részben rajtunk is múlik.

A Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet About Time című albuma szeptember 30-án jelenik meg, amit a csapat több állomásos európai turné keretében mutat be. A budapesti állomás november 22-én lesz a Müpában, a koncert közreműködői Dresch Mihály, László Attila, Nagy Emma és Cseh Péter lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik