Kultúra

Alföldi Róbert pontosan érti, miért nem kap állami díjakat, és már csak röhög a dolgon

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Filmekben pedig azért nem láthatjuk, mert nem hívják.

Alföldi Róbert az ATV Youtube csatornáján látható Húzós podcast vendége volt, melyben a Halhatatlanok Társulatának új örökös tagjaival beszélget Rónai Egon.

Nem hívják

Az interjúban többek között felmerült, hogy Alföldi ugyan a színházban már szinte mindent elért, a filmezés mégis hiányzik a portfóliójából.

Nekem is hiányzik, de van a hivatalos válaszom, a »Nem érek rá«, és van az igazság, hogy nem hívnak

– mondta Alföldi, hozzátéve, hogy nem szokott filmeket is rendező kollégáinál rákérdezni arra, hogy miért nem hívják. Szerinte ennek sok oka lehet, akár az is, hogy nem tetszik nekik, amit csinál. Egy másik oka lehet a kereskedelmi tévéműsorokban való szereplése. Amikor elkezdett tévézni, sok olyan hang volt, hogy „elhasználod az arcod”, „eladod magadat”, „egy igazi művész nem csinál ilyet”.

Egyrészt benne van ez, másrészt lehet, hogy van olyan, hogy színházi színész és filmszínész. (…) Harmadrészt az elmúlt években, lassan évtizedekben, nagyon erősen meg van az határozva, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni annak a színésznek, aki magyar filmben forgat. Azoknak a kritériumoknak én nem felelek meg.

– mondja Alföldi, majd arra a kérdésre, hogy mik ezek a kritériumok, a következőt feleli:

Hogy fogalmazzam ezt finoman? Nem akarom finoman fogalmazni: aki hangot ad annak, hogy nem igazán kedveli azt a hatalmi, politikai struktúrát, vagy azt a kizárólagos ízlést, amit a mai magyar kultúrpolitika elvár, az nem kívánatos személy bizonyos helyzetekben.

Erre Rónai ellenpéldaként hozza fel Molnár Áront, aki több filmet is forgatott az utóbbi időben, miközben elég aktívan kritizálja a kultúrpolitikai irányvonalat. „Egy-egy példa lehet, nekem nem sikerült Molnár Áron helyzetébe kerülnöm.”

Inkább csak röhög

A filmezés kérdése után felmerül az is, hogy Alföldinek ugyan számtalan szakmai és közönségdíja van, de állami kitüntetést nem nagyon kapott „Téged voltaképpen semelyik kurzus nem kedvelt annyira, hogy megdobáljon különböző plecsnikkel” – mondja Rónai, mire Alföldi így válaszol:

Erről nekem nagyon nehéz beszélni, és nem is illik az embernek arról beszélni, hogy miért nem kapott meg bizonyos díjakat. (…) G. B. Shaw-t tudnám idézni, hogy kifaroljak a kérdés elől: díjakat nem visszautasítani kell, hanem úgy kell élni, hogy az ember ne kapjon.

Hozzáteszi, hogy generációjukban van 10-15 olyan színházi alkotó, akiket hasonlóan negligáltak, például László Zsolt, Stohl András, Schilling Árpád és Mohácsi János. Ennek szerinte biztosan mindenféle társadalmi, politikai és egyéb okai vannak az elmúlt évtizedekből, de ezekkel az ember nem foglalkozik.

Én röhögök. Van olyan nagyon közeli kollégám, aki abszolút és megkérdőjelezhetetlenül megérdemelné ezeket a díjakat, és aki minden márciusban ettől nagyon rosszul van. Én nem vagyok rosszul ettől. (…) Olyan nagyon nem lehet ezen csodálkozni ezen egyébként. Hazugság lenne tőlem, és álságos duma, ha azt mondanám, hogy nem is értem, miért nem. Pontosan értem, hogy miért nem. Ezt az ember elfogadja.

A teljes adás péntek 19 órától látható az ATV Youtube-csatornáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik