Kultúra

Meghalt Simada Jóko, a Sógun sorozat Marikója

Koichi Kamoshida / Getty Images
Koichi Kamoshida / Getty Images
A színésznő hatvankilenc éves volt.

Hosszú küzdelem után, a vastagbélrák okozta szervleállások következtében elhunyt Simada Jóko, az 1980-ban született Sógun című amerikai történelmi minisorozat Marikójaírta meg a Variety.

A lap a művész pályáját is áttekintette: eszerint az 1953-ban, Kumamotóban született színésznő 1970-ben mutatkozott be a japán televízióban, majd a következő években számos tévéfilmmel, illetve egészestés mozival vált országszerte ismertté.

Angolul alig beszélt, de mégis rá osztották az amerikai Sógun egyik, részben angol nyelvű szerepét: itt Marikó bőrébe bújva játszotta a Richard Chamberlain által alakított, hajóját elveszített brit tengerészből szamurájjá vált férfi arisztokrata szerelmét, aki saját életét áldozza fel azért, hogy a másik megmenekülhessen.

A szerepre nyelv- és beszédtanár segítségével készülő Jóko alakítása annyira átütő volt, hogy Golden Globe-díjjal ismerték el.

A Sógun a világ számos országában aratott sikere – ez alól Japán meglepő módon kivételt képezett, hiszen ott a mozik mutatták be, kevés nézőt vonzva a termekbe – után Simada újabb szerepekhez jutott Hollywoodban: 1981-ben például a japán-amerikai maratonfutó, Michiko „Miki” Suwa Gormant alakította a róla készült életrajzi filmben.

Karrierjét néhány évvel később egy botrány törte ketté: viszonyt ápolt ugyanis az akkor házas japán rocksztárral, Juja Ucsidával, így a bulvárlapok címlapjára került. Az eladósodott, alkoholizmussal is küzdő színésznő 1992-ben egy aktfotóival teli könyvvel próbált visszatérni, ami azonnal sikerré vált, nagy szerepeket azonban nem hozott.

Simada legutóbb 2016-ban, a Kanon című drámában tűnt fel a képernyőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik