Kultúra

Luna holdistennő képével díszített, közel kétezer éves érmét találtak Izraelben

Rostislavv / Getty Images
Rostislavv / Getty Images
A tenger fenekén felfedezett bronzérme egy tizenhárom darabból álló sorozat része volt.

Különlegesen ritka bronzérme került elő Haifa partjainál Izraelben – írta meg a The Times of Israel nyomán az MTI.

Az Antoninus Pius római császár két évtizedes uralkodása (138-161) idején, a II. században vert bronzpénzt az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) víz alatti régészeti egysége fedezte fel a tengerfenéken. Az érmén a római Luna holdistennő képe alatt a rák csillagjegy ábrázolása található, másik oldalán pedig a császár képmása látszik.

Ezek a tengerbe veszett leletek, amelyek több száz és ezer évre tűntek el, rendkívül jól megőrződtek, vannak köztük rendkívül ritka darabok, és felfedezésük kiegészíti az ország múltjának történelmi rejtvényét

– mondta el az egységet vezető Jakov Sarvit.

Az IAA numizmatikai szakértője, Lior Sandberg szerint egy 13 érméből álló sorozat egyik darabját találták meg, melyek közül

tizenkettőn a csillagjegyek képei, a tizenharmadikon pedig mindezek együttese volt látható.

Sandberg hozzátette: az érmét az egyiptomi Alexandriában, a “nyolcadik év” felirattal verték, így a keletkezési ideje Antoninus Pius uralkodásának nyolcadik éve, 144, vagy 145 lehet.

Ez az időszak a Római Birodalom legcsendesebb időszaka, a Pax Romana (római béke) csúcspontja volt, hiszen a császár maga sem volt katona, nem voltak területfoglalási vágyai, sőt, Rómát sem hagyta el soha.

A Pax Romana idején a Birodalom zsidókkal való kapcsolata pozitívan változott: visszavonták Hadrianus megkülönböztető, hátrányos rendeleteit, sőt, a zsidók újra körülmetélhették a fiaikat.

Izrael tengerpartjánál az utóbbi években többször is kerültek elő értékes leletek: tavaly egy amatőr búvár például kilencszáz éves keresztes kardra bukkant a Kármel-hegy közelében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik