Kultúra

Elsőbálozó lányok lettek az Anna-bál szépei

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Balatonfüreden Eperjes Károlyt is kitüntették.

Idén Kemecsei Anna Viktóriát választották a 197. Anna-bál szépének szombat éjjel. Az első udvarhölgy Zelena Zóra, a második udvarhölgy Janovszki Csenge lett, írta meg az MTI.

A bál szépe 17 éves, a kőbányai Szent László Gimnázium tanulója. Azt mondta, korábban nagynénjét is megválasztották az Anna-bál szépének. Első udvarhölgye miskolci, 19 éves, a báli belépőt születésnapi ajándékként kapta, A 17 esztendős második udvarhölgy Nagyigmándról érkezett.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda lányának tiszteletére, aki akkor ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal. Ő később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.

Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Eperjes Károly színművész vette át.

Kiemelt kép: A tavalyi Anna-bál szépe, Horváth Eszter és Bóka István polgármester kezdte a nyitótáncot a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában július 23-án. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik