Kultúra

Nevet változtat a kviddics, a Harry Potterből átvett sportág

Loic Venance / AFP
Loic Venance / AFP
Így akarnak elhatárolódni Rowlingtól, és szerzői jogi megfontolások is állnak a háttérben.

A Harry Potter fiktív játéka által inspirált kviddics 2005 óta létezik a valóságban, és persze nem repülő seprűnyélen ülve játsszák, mint Roxfortban, hanem két lábbal a talajon maradva. A kviddics döntéshozó testületei azonban úgy döntöttek, megváltoztatják a sportág nevét, és mostantól quadballnak, avagy magyarosan kvadballnak hívják majd a játékot – írja a Deadline.

A névváltoztatással egyrészt szeretnének elhatárolódni J. K. Rowling transzfóbnak tartott megjegyzéseitől, másrészt szerzői jogi megfontolásaik is vannak: a kviddics névjegy ugyanis nem az övék, azt a Warner Bros. birtokolja. A kviddics – akarom mondani quadball – szövetség szerint a sportáguk immár 40 országban van jelen, és 600 csapat játssza.

A korábban a sokszínűség szószólójának tartott Rowlingot az elmúlt években ért vádakról ebben a cikkünkben olvashat részletesebben:

Kapcsolódó
J. K. Rowlingot transzfóbia miatt feszítik keresztre, korábban a homofóbok mentek neki
J. K. Rowlingot egyre többen és egyre hangosabban támadják, amiért – a tiltakozók szerint – transzfób megnyilvánulásokat tett. Az írót korábban a homofóbok támadták, mert a sokszínűség büszke szószólója volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik