Kultúra

Kétszázmilliós Picasso-rajzot próbált Ibizára csempészni egy utas

Krizsán Csaba / MTI Fotó
Krizsán Csaba / MTI Fotó

Átszámítva csaknem kétszázmillió forintot érő Picasso-rajzot találtak vámosok az ibizai repülőtéren egy Svájcból érkező utas bőröndjében, a hatóságok szerint a műalkotást be akarták csempészni Spanyolországba. A spanyol vámhivatal azért vizsgálta át alaposan az Ibiza szigetére érkező utas poggyászát, mert a svájci vámosok előzetesen felhívták a figyelmüket egy „gyanús körülmények között szállított” műre.

Az utas azt mondta a rajzot megtaláló spanyol vámosoknak, hogy egy egyszerű másolatról van szó, és felmutatott egy ezerötszáz svájci frankról (hatszázhétezer forint) szóló számlát. Csakhogy a bőrönd mélyén a vámosok találtak egy másik, négyszázötvenezer svájci frank (száznyolcvankét millió forint) összegű számlát is, amelyet egy zürichi galéria állított ki Pablo Picasso 1966-ban készült, Trois personnages (Három személy) című művéről.

Az előzetes szakértői vizsgálatok szerint a bőröndben az eredeti művet találták meg, és a magasabb számla összege is összhangban van a szokásos piaci árakkal. A teljes bizonyosság érdekében azonban további vizsgálatokat végeznek a legmodernebb technológiák felhasználásával. Az utas ellen csempészet címén emelhetnek vádat – közölte a spanyol vámhivatal, amely hétfőn számolt be a július 5-i fogásról.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik