Kultúra

Egy német láger nyolcezer áldozatának tömegsírjait fedezték fel Lengyelországban

Antema / Getty Images
Antema / Getty Images
A németek a háború után egyszer már kihantolták az elhunytakat, majd elvették az értéktárgyaikat.

Két tömegsírban mintegy nyolcezer fogoly földi maradványait fedezték fel az északkelet-lengyelországi Dzialdowo város közelében az egykori soldaui náci német láger helyén – tudatta szerdai sajtóértekezletén Karol Nawrocki, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) igazgatója.

Az MTI tudósítója, Lucie Szymanowska írásából kiderül, hogy az IPN 2019 óta folytat már kutatásokat a bialuty-i erdőben, a múlt héten befejezett feltárás pedig ennek részeként hozta a felszínre

a németek által a háború végén egyszer már kiásott, majd az értékesebb személyi tárgyaktól megfosztott maradványokat,

amiket a katonák mindezek után gyúlékony anyaggal öntöttek le, majd elégettek.

Nawrocki hozzátette: ennek a folyamatnak az volt a célja, hogy senkit se vonhassanak felelősségre a bűntettek miatt.

Az IPN munkatársa, Tomasz Jankowski a sajtótájékoztatón közölte:

a két tömegsírban 17,5 tonna emberi hamvat találtak, ami azt jelenti, hogy a terület nyolcezer emberi áldozat végső nyughelye is lehet.

A helyszínen kisebb értékű tárgyak – gombok, keresztek, skapulárék, illetve kisollók – is előkerültek.

A soldaui koncentrációs tábor áldozatainak nyughelye után az IPN azért kezdett el kutatni, mert a hellyel kapcsolatos iratok jórészt megsemmisültek, és a történészek eltérő adatokat közöltek a meggyilkolt foglyokról: a legoptimistább becslések ezer, mások azonban 30 ezer áldozatról írtak.

Jankowski szerint eddig háromezer meggyilkolt áldozatot sikerült azonosítani, ez a szám a jövőben azonban tovább nőhet, hiszen hat további helyszínen fedezhetnek még fel hasonló tömegsírokat.

Andrzej Ossowski genetikus, a kutatás vezetője a PAP hírügynökséggel közölte: eddig még sehol sem találkoztak ilyen méretű, a nyomok eltüntetését szolgáló akcióval.

A soldaui lágert a nácik 1939-től 1945-ig működtették, célja pedig a lengyel értelmiség – köztük a lelkészek, illetve a szerzetesek – felőrlése volt, de számos esetben német nemzetiségű pszichiátriai betegek kivégzésére is itt került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik