Kultúra

Jövő héten indul a 31. Művészetek Völgye – ezeket a programokat ne hagyd ki!(x)

Művészetek Völgye
Művészetek Völgye
Tíz napra, július 22. és 31. között három Balaton-felvidéki falu: Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend lesz az ország összművészeti bázisa. Szubjektív ajánlónkban most segítünk eligazodni a több mint kétezer program sűrűjében.

Gazdag és sokszínű zenei felhozatal

A Művészetek Völgye nagyszínpadán, azaz a Panoráma Színpadon szinte a teljes hazai könnyűzenei palettát megtaláljátok: koncertezik majd többek között a Bohemian Betyars, a Margaret Island, a hiperkarma, a Vad Fruttik, a Csík zenekar, a Budapest Bár, az Anna and The Barbies, az Elefánt, az Esti Kornél, Szabó Balázs Bandája és a Bagossy Brothers Company is. Dés László vendégeivel érkezik, a Parno Graszt pedig itt ünnepli 30. születésnapját. Idén a Ricsárdgír, a Carson Coma és az Aurevoir. buliján is tombolhatunk ezen a helyszínen – a sok közül, ugyanis a három falu számos pontján, udvarokban, épületekben, pajtában szól majd a legkülönfélébb muzsika. A Kőbánya Udvarban például a rocklegendáké és a fiatal tehetségeké lesz a főszerep, itt játszik mások mellett a Kiscsillag, a Sorbonne Sexual, a Ruby Harlem, a Fran Palermo és a Middlemist Red is, más portákon jazz, folk, világzene és komolyzene csábítja a hallgatóságot.

Művészetek Völgye

Völgyimpró: nincs főpróba, minden nap premier

Az előző év sikerén felbuzdulva újra lesz Völgyimpró, amelyen a Blue sPot zenekar vendégeiként a fesztivál fellépőit láthatjuk-hallhatjuk egy kis közös örömzenélés közben a Káli Kunyhóban. A délutáni improvizatív minikoncerteken mások mellett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Jónás Vera, a Vodku Fiai és Gryllus Dániel is jammelnek majd.

Mainstream és alternatív színházi előadások

A Völgyben a művészeti ágak sorában fontos helye van a színháznak is. Idén immár második alkalommal mutatja be a fesztivál saját darabját, ezúttal a Mr. és Mrs. (Duetts) című előadást a taliándörögdi Színház Színpadon. Peter Quilter két szereplőre, ám összesen tíz szerepre írt fordulatos darabját Somogyi Szilárd rendezésében láthatjuk Janza Kata és Szabó P. Szilveszter játékával. A színházrajongók emellett az Art-Színtér, az Orlai Produkció, a Veszprémi Petőfi Színház és a Nézőművészeti Kft. előadásaiból csemegézhetnek, sokak kedvence, a Momentán Társulat pedig improvizatív programfolyammal lesz jelen kapolcsi bázisán.

Művészetek Völgye

Ízelítő az újcirkusz elvarázsolt világából

Vigántpetenden a Cirque du Tókert hatalmas cirkuszi sátra látványos újcirkusz-produkciók, táncszínházi előadások színhelye lesz. Fellép többek között a Recirquel újcirkusz-társulat, akik My Land című előadásukkal érkeznek, a Duda Éva tánctársulat a Ramazurit hozza el a fesztiválra, de lesz zsonglőr-bemutató és workshopok is, amelyeken mi magunk mérettethetjük meg ügyességünket, kitartásunkat és egyensúlyérzékünket. A cirkuszi sátorba költözik egy estére az OPERA is, a Háry János előadásával.

Művészetek Völgye

Megszólal az irodalom

A Völgy irodalmi programokban is erős: a Kaláka Versudvarban sok más mellett lesz zenés versimpró, Lackfi János hagyománnyá vált versműhelye és József Attila-est. A POKET zsebkönyvek udvarában kötetbemutatókat és beszélgetéseket tartanak, Vecsei H. Miklós és csapata itt játssza koncertszínházi előadását Csoóri Sándor előtt tisztelegve, Grecsó Krisztián és Szabó Balázs Múzsasiratóján versek, felolvasás, zene és improvizáció váltják egymást, a Petőfi Udvar Hajógyár színpadán irodalmi koncertekkel és slam poetryvel készülnek.

Művészetek Völgye

Alkotás és önkifejezés

Az összművészetiséghez elválaszthatatlanul hozzátartozik a saját alkotás élménye: rengeteg lehetőségünk lesz kézműveskedni és magunk fabrikálta szuvenírrel hazatérni. A MANK Artportán például tűzzománckészítő, vászontáska-dekoráló, textilművészeti, ékszerkészítő workshopokon, festőműhelyben szorgoskodhatunk, autentikus roma kézműves foglalkozáson ismerkedhetünk meg a hagyományos kosarak formavilágával és a fonástechnikákkal, A Kertben pedig akár DIY lemezborítót is készíthetünk.

A Művészetek Völgye programjairól – köztük film- és képzőművészeti, környezetvédelmi témájú eseményekről, kerekasztal-beszélgetésekről és aktív kikapcsolódási lehetőségekről itt olvashattok még többet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik