Kultúra

Meghalt Bradford Freeman, az utolsó tagja a II. világháborús osztagnak, amelyről Az elit alakulat készült

HBO
HBO

Kilencvenhét éves korában, a Mississippi állambeli Columbusban vasárnap meghalt Bradford Clark Freeman második világháborús veterán, aki az utolsó még élő tagja volt annak az Easy Company néven ismert hadosztálynak, amelyről az HBO egyik első prémium sorozata, Az elit alakulat készült.

Kapcsolódó
Aligha készül valaha is jobb világháborús sorozat Az elit alakulatnál
Húszéves lett Tom Hanks és Steven Spielberg kultikus minisorozata, amely a maga idejében korszakalkotónak számított, de azóta sem járt el fölötte az idő. De vajon mi teszi Az elit alakulatot ennyire maradandóvá?

Freeman elsőéves egyetemista volt, amikor a világháború kitört, ám nemsokára mégis jelentkezett a hadseregbe, 1944 februárjában pedig megérkezett a háborúba az 506. Ejtőernyős Gyalogezred 101. légi szállítású hadosztályának tagjaként. Ott volt a normandiai partraszállásnál is. A 101. hadosztályról Stephen Ambrose írt bestsellert, amit aztán az HBO 2001-ben ültetett át tévés minisorozat-formátumba.

A háború után Freeman visszatért szülővárosába, megházasodott és harminckét éven át postásként dolgozott.

Apánkat mindig is ámulatba ejtette a tény, hogy egy mississippi vidéki srác, mint ő képes volt ennyi helyet látni, és ilyen sok érdekes emberrel találkozni

– írta a család a gyászjelentésben. A 101. egység utolsóelőtti tagja, Edward Shames tavaly halt meg kilencvenkilenc évesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik