Kultúra

12 év börtönre ítélték Jerry Harrist fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményekért

Jim Spellman / Getty Images
Jim Spellman / Getty Images

A pompomcsapat című Netflix-dokumentumsorozat egyik szereplője, Jerry Harris tizenkét év börtönt kapott szexuális bűncselekmények miatt. Harris bűnösnek vallotta magát két bűncselekményben: egy tizenöt éves fiút szexuálisan zaklatott, egy tizenhét éves fiúnak pedig pénzt adott, hogy az meztelen, szexuális jellegű képeket és videókat küldjön magáról a Snapchaten. Harris több további hasonló esetet is bevallott, ugyanakkor csak ezért a kettőért ítélték el, a többi esetet ejtették a megállapodás részeként.

Jerry Harris a versenyszerű szurkolás egyik csillagának indult, a teljes sportágat megrázta, amikor 220-ban letartóztatták, ügye nyomán több hasonló eset is előkerült, ami reformokra kényszerítette a sportág vezetőségét. Harris ügyvédjei hat évnyi büntetés mellett érveltek, arra hivatkozva, hogy a férfi ítéletét az emberi kapcsolatokról eltorzította a tény, hogy tizenhárom éves korában őt is zaklatta egy tizenkilenc éves. Harris mellett több mint nyolcvanan tanúskodtak, nem tetteit cáfolva, egyszerűen csak amellett érvelve, hogy Harris alapvetően rendes ember, így nem érdemel extrém hosszú büntetést. A felperesek jogi képviselete ugyanakkor tizenöt évnyi büntetést kért, arra hivatkozva, hogy az, hogy őt zaklatták, nem jogosítja fel Harrist hasonló bűncselekményekre.

Harris egyik vádlójának ügyvédje azt mondta az ítéletről, hogy az híven tükrözi Harris tetteinek súlyosságát, és az életre szóló szenvedést, amit áldozatai elszenvedtek. Harris a bíróságon bocsánatot kért az áldozataitól, és azt mondta, hogy bár nem érdemel bocsánatot, azért reméli, hogy egy napon mégis csak meg tudnak majd neki bocsátani.

Egy texasi ikerpár vádolta meg először Jerry Harrist szexuális zaklatással. Elmondásuk szerint a zaklatás akkor kezdődött, amikor ők tizenhárom évesek voltak, Harris pedig tizenkilenc, és nagyjából egy éven keresztül zajlott, annak hatására pedig szorongásos zavar és poszttraumás stressz alakult ki náluk.

Mélyen legbelül tudtam, hogy amit Jerry csinál velem és a testvéremmel, az rossz, de mindenki azt mondogatta, hogy Jerry már csak ilyen, és hogyha elmondom, mit csinált, mindenki ellenem fordul majd amiatt, hogy tönkreteszem az életét egy ilyen csodálatos embernek, akit mindenki szeret

– mondta el az ikerpár egyik tagja. Végül akkor tettek bejelentést Harris ellen, amikor rájöttek, nemcsak őket zaklatja. Az ikrek családja további pereket fontolgat a sportág vezető szervezete ellen, amiért szemet hunytak az ismert esetek felett, hogy meglovagolhassák Harris ekkorra egyre nagyobbra növő sztárstátuszát.

Amire ugyanis ügye az FBI elé került, addigra Harris igazi híresség volt, komoly szponzori szerződésekkel, tévés meghívásokkal. A bili a USA Today cikke nyomán borult ki: a lap beszámolt arról, hogy bár a sportág vezetői tudtak a Harris elleni vádakról, még hónapokig nem cselekedtek, csak a lap cikke után függesztették fel a férfit. A médiában azóta több cikk látott napvilágot arról, hogy a pompom-sportban hány hasonló eset kapcsán nem cselekedtek időben, és hagytak továbbra is fiatalkorúakkal dolgozni olyanokat, akik ellen hasonló vádak fogalmazódtak meg.  Amikor megjelent a USA Today első leleplező cikke a témában, huszonegy ember szerepelt a sportágtól eltiltottak listáján, mára ez a szám kétszáz fő feletti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik