Kultúra

Noel Gallagher fogyatékkal élőkön gúnyolódott, kiakadtak az érintettek

Paul Bergen / ANP / AFP
Paul Bergen / ANP / AFP

Az egykori Oasis-tag Noel Gallagher a Glastonbury fesztiválon bulizva nemcsak összetűzésbe került jó néhány fogyatékkal élő fesztiválozóval, de később nyilvánosan poénkodott az eseten, ez pedig érthető mód felháborította az érintetteket.

Történt ugyanis, hogy Gallagher a fellépése után, amit a High Flying Birds nevű formációjával adott, ott maradt a fesztiválin bulizni, és annyira szétcsapta magát, hogy az akadálymentesített, mozgássérrülteknek és fogyatékkal élőknek fenntartott szekcióba tévedt, ahol aztán az ott bulizókkal kötekedett – majd mindezzel nyilvánosan el is dicsekedett egy podcastban. Mint elmondta, a biztonságiak nem akarták beengedni, de fellépőként mindenhova érvényes kártyája volt, amivel muszáj volt végül beengedniük, ő pedig a vele lévő társaságot is bevitte a területre, amiről ekkor még nem tudták, hogy az akadálymentes szakasz. Elmondása szerint bejutva az ott szórakozó vendégeket piszkálta, volt, akit ki akart lökni a kerekesszékből, hogy a fia üljön bele, másoknak megérintette a homlokát, és azt mondta, „állj fel… tudsz járni”.

Az interjúban megjegyezte azt is, hogy

ezeknek a fogyatékos arcoknak remek kilátása van mindenre.

Az egykori Oasis-tag viccelődését ugyanakkor nem vették jó néven az érintettek, már a fesztiválon történtekre is sokan reagáltak felháborodva, ám a podcast-beli poénkodással Gallagher végképp elrúgta a pöttyöst, a Scope nevű, mozgássértülteket segítő jótékonysági szervezet a Mirrornak nyilatkozva akadt ki a zenész viselkedése miatt.

A könnyed visszaélés és a mozgássérült emberek lekicsinylése, ami ebben az interjúban történik, hitvány. Nincs bocsánat az efféle nyelvhasználatra. Mindezen túl az akadálymentes szekciók nem privilegizált rocksztároknak és haverjaiknak vannak fenntartva, hanem azért, hogy a fogyatékkal élő emberek is élvezhessék az élő zenét

– nyilatkozta a Warren Kirwan, a szervezet közösségimédia-menedzsere. A szervezet később a Twitteren is elismételte véleményét, mondván, Gallagher viselkedéséről szóló beszámolók már önmagukban is dühítőek voltak, ám az, hogy a zenész még nyíltan gúnyolódik is a fogyatékkal élőkön, több, mint sértő.

https://twitter.com/scope/status/1543978553934503938

Ajánlott videó

Olvasói sztorik