Kultúra

Lagzi Lajcsi akár tízmillióra is perelné MC Hawert az Amikor a vodka a fejembe száll miatt

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Az utóbbi időben Galambos Lajos, azaz Lagzi Lajcsi a legritkább esetben került be a hírekbe zenei ügyekben, ám most mégis ez történt: a Blikk egy kezdődő botrányról ír Galambos és mulatószenei kollégája, Kocka Géza, azaz MC Hawer között, ami az Amikor a vodka a fejembe száll című dal nyomán kezdődött.

A dal ugyanis Galambos Lajos és kollégája, Hoffmann Sándor szerzeménye, előbbi a szöveget, utóbbi a zenét írta hozzá, így ők ketten jogosultak a dal utáni jogdíjakra, ami a feldolgozások után is jár. Ám most Lajcsi rájött, hogy MC Hawer, bár évekkel ezelőtt feldolgozta a dalt, egy forint jogdíjat sem fizetett utána az eredeti szerzőknek. A dal 1999-ben született, miután egy fellépésén Lajcsit néhány néző megkérte, írjon egy dalt, amiben szerepel a vodka. Így is lett, a dal elkészült, még abban az évben felkerült Galambos aktuális kazettájára, és a jogvédő iroda is visszaigazolta a dal védettségét és szerzői jogait, azaz a szerzemény hivatalosan is az övé és Hoffmann Sándoré. A dalból nagy sláger lett, amihez az MC Hawer-féle feldolgozás is hozzátett, ám az után a szerzők mégsem kapták meg az őket megillető jogdíjat.

Több mint ötszáz dalt írtam, és megmondom őszintén, amikor az iroda kiküldi a jogdíjakat, sosem néztem át tételesen a listát. Nemrég azonban beugrott, hogy milyen rég láttam ezt a címet a listában. Kiderült, azért, mert nem a saját szerzeményemként tartják számon. Felhívtam a jogvédő irodát, akiktől azt a tájékoztatást kaptam, hogy MC Hawer tradicionális dalként jelentette le ezt a slágert. Ez annyit jelent, hogy ez egy olyan dal vagy népdal, amelynek nem megállapítható a szerzője

– mondta el az ügyről Galambos Lajos, aki most, hogy fény derült a helyzetre, nem hagyná annyiban a dolgot, visszamenőleg is szeretne pénzéhez jutni.

Nem tudom, Hawer hogy vette a bátorságot, hogy lenyúlja a dalomat. Való igaz, hogy ő más formában adja elő, mert írt hozzá egy rap betétet, de erre is engedélyt kellett volna kérnie tőlem, vagyis Sándortól és tőlem, ám sosem kaptunk ilyen megkeresést, és nem is engedélyeztük. Ez is jogsértés, arról nem is beszélve, az évek alatt több mint tízmilliós kárt okozott nekünk, hiszen egy forintot sem láttam abból, hogy mások feldolgozták a dalt. Nem vitatható, hogy ennek a dalnak ki a szerzője, nekem itt van minden bizonyíték. Itt tulajdonképpen lopás történt, és szeretném megtudni, ezért ki a felelős. A jogvédő iroda? Hawer?

– firtatta a mulatós zenész, aki a pereskedésig is elvinné az ügyet, hogy kifizessék az elmaradt jogdíjakat neki, és alkotótársa özvegyének. A Blikk megkereste Mc Hawert is, de egyelőre nem reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik