Kultúra

Orosz hackerek törték fel a Cseh Filmbizottság honlapját, miután biztonságos helyként reklámozták Csehországot

Csehországot, mint biztonságos forgatási helyszínt népszerűsítette a Cseh Filmbizottság az egyik cikkében, nem sokkal később orosz hackerek törték fel a weboldalukat – derült ki a Karlovy Vary Filmfesztiválon rendezett egyik kerekasztal-beszélgetésből. A bizottság vezetője, Pavlina Zipkova az ukrajnai Odessza Nemzetközi Filmfesztivál küldöttségével beszélgetett, amikor elmesélte, hogyan váltak az oroszok célpontjává. Múlt héten a bizottság honlapján egy olyan írást tettek közzé, amelyben Csehországot  reklámozták. A külföldi produkciók számára többek közt azzal akarták vonzóbbá tenni az országot, hogy kifejezetten biztonságos forgatási helyszínként írták le Csehországot, ahol még a háború árnyékában is biztonságban dolgozhatnak a filmesek. A cikk megjelenése után nem sokkal azonban egy hackercsoport igyekezett mindezt megcáfolni: ellehetetlenítették az oldalt, a látogatókat egy káromkodással indított rövid üzenet várta, amely azt hirdette, hogy a weboldalt feltörték.

A bizottság független számítástechnikai céget fogadott, hogy megtudják, ki állhat a támadás mögött. Kiderült, hogy a szálak Oroszországig vezetnek: egy olyan orosz hackerprogramot használtak, amellyel az oroszok jellemzően az Ukrajna-barát oldalakat szokták leállítani.

Zipkova a Deadline-nak elmondta, hogy szívesen segítenek az ukrán filmkészítőknek, akik a háború miatt lehetetlen helyzetbe kerülnek, ám most őket is megtámadta „egy orosz vírus”, amit egyelőre még mindig nem tudtak teljesen megfékezni, hiába került eddig rengeteg pénzükbe. Egyúttal arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy egy ideig kerüljék a honlap látogatását, mert még nem tudni, biztonságos-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik