Kultúra

A pozsonyi csata és a honfoglalás után a török kori Budáról készült magyar animáció

Két és fél évig dolgoztak azon a több mint ötperces előzetesen, amely Pest-Buda látképét mutatja be a török időkből. A videót az E-History Történelmi Animációs Egyesület a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft.-vel készítette el, ők készítettek animációkat a pozsonyi csatáról és a honfoglalásról, és amelyek meglehetősen sok kritikát kaptak történelmi hitelességük és grafikai kivitelezésük miatt. Az előzetes négymillió forintos magántámogatásból készült.

Az Index szerint a legújabb vidó sem épp hibátlan, cikkükben hosszasan sorolják a videó hibáit. Például azt, hogy építészetileg nem mindig helytálló a látvány, több épület sem felel meg annak, ahogyan az ásatások, a topográfiai adatok és a korabeli metszetek szerint kinéztek. Szintén kiemelik, hogy az emberalakok mozgása a már említett alkotásokhoz hasonlóan továbbra is meglehetősen zombiszerű, ráadásul problémás a nők ruházata is: a törökök nem vitték magukkal az elfoglalt területekre asszonyaikat, csak a rabszolganőket, akik nem viseltek ruhát, a videóban viszont csupa nikábos nő látható.

A konklúziójuk viszont az, hogy ennyi pénzből egészen ígéretes alapanyag készült, amely sokkal több pénzzel és szakértővel a háta mögött akár sikereket is arathatna. A tervek közt szerepel a város további területeinek bemutatása, a lap szerint az alkotók a videót egy több százmillió forintból készülő, Buda 1686-os visszafoglalásáról szóló mozifilm és egy számítógépes játék előfutárának szánták, a tervek szerint pályázat útján szereznének hozzá pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik