Kultúra

Kirúgták a műsorvezetőket, tiltakozásul öt órán át egy Rage Against the Machine-dalt játszott egy kanadai rádió

TRIXIE TEXTOR / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
TRIXIE TEXTOR / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Egyetlen dalt játszott körbe-körbe egész szerda délelőtt a vancouveri székhelyű KISS FM: reggel kilenctől egészen délutánig a Rage Against the Machine Killing in the Name című száma ment. Hamar világossá vált, hogy nem egyszerűen elaludt a DJ, hanem mindez komoly tiltakozás volt a rádió dolgozói részéről. A dal nem sokkal azután szólalt meg, hogy a csatorna egyik ismert arca Kevin Lim távozásáról posztolt Twitter-oldalán. Kiderült, hogy nemcsak ő, de műsorvezetőtársa, Sonia Sidhu is megy, akivel évek óta vezette a rendkívül sikeres Kevin&Sonia című reggeli műsorukat. A tweetből kiderült, hogy nem önszántukból döntöttek így, a rádió vezetősége jelezte számukra, hogy jövőbeli terveikben nem kapnak helyet, öt év után szinte az egyik pillanatról a másikra kirúgták őket. Nem sokkal később egy másik műsorvezető, Tara Jean Stevens is jelezte, hogy távozik.

A tweetet követően megszólalt a Killing in the Name, amely el sem hallgatott egészen délutánig, öt órán keresztül szólt a dal, amelyet egyértelműen a dolgozók tiltakozásának tulajdonítanak. A Vancouver Sun szerint egy hallgató be is telefonált a DJ-nek, hogy új dalt kérjen a kicsit egyoldalú zenei felhozatalt hallva, ám az figyelmen kívül hagyta a kérést. Arról egyelőre nem érkezett hivatalos álláspont, ki vagy kik álltak pontosan a performansz mögött, és hogy a rádió vezetősége mit reagált rá.

Az idén húszéves Killing in the Name, amellett, hogy a rocktörténet egyik ikonikus dala, a tiltakozás egyik legfontosabb himnusza, amelyet az 1991-ben Amerikában nagy port kavaró ügy, Rodney King esete ihletett. A színesbőrű férfit egy közúti üldözés után négy rendőr brutálisan megvert, ez volt a gyújtópontja az 1992-es Los Angeles-i zavargásoknak, amely végül 53 ember életét követelte.

A történet a Rage Against the Machine legendás gitárosához, Tom Morellóhoz is eljutott, aki egy olyan posztot retweetelt erről Twitteren, amelyben gyönyörűnek nevezte az egyik felhasználó az akciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik