Kultúra

A Jóbarátok írója ma már szégyelli, hogy nem elég sokszínű a sorozat

KEVIN WINTER / GETTY IMAGES / AFP
KEVIN WINTER / GETTY IMAGES / AFP

Bár hosszú éveken keresztül nem értett egyet azokkal a kritikákkal, amelyek a Jóbarátokat a sokszínűség hiányával vádolták, az utóbbi időben a sorozat egyik írója, Marta Kauffman rádöbbent, hogy egyetért a vádakkal. A producer a Los Angeles Timesnak elmondta, hogy éveken át értetlenkedve hallgatta azokat a negatív véleményeket, miszerint az 1994-ben induló sorozat szinte kizárólag fehér, heteroszexuális szereplőket vonultat fel, teljesen mellőzi a más etnikumú, szexuális beállítottságú karaktereket, amely egy olyan sokszínű városban, mint amilyen a sorozat helyszínéül szolgáló New York elég nagy hiba. Az egyetlen fontosabb színes bőrű karakter az Aisha Tyler által alakított Charlie, Ross barátnője, aki kilenc részen át szerepelt a sorozatban.

Kauffman hozzáállása George Floyd meggyilkolását követően a BLM-mozgalom térnyerésével változott meg.

George Floyd esete után elkezdtem azon vívódni, hogyan vettem ki a részem a szisztematikus rasszizmusból úgy, hogy közben fogalmam sem volt róla. Az volt az a pillanat, amikor arra gondoltam: felül kell vizsgálnom, miként járultam hozzá mindehhez. Tudtam, hogy a helyes útra kell terelnem magam

– nyilatkozta Kauffman, aki hozzátette: rendkívül nehéz volt beismernie magának, hogy hibázott, ma már szégyelli, hogyan gondolkozott 25 évvel ezelőtt. Hogy tettekben is kifejezze megbánását, a producer egykori egyeteme, a bostoni Brandeis Egyetem afrikanisztika és afro-amerikai tanulmányok tanszékének adományozott 4 millió dollárt (kicsivel több mint másfél milliárd forint). Úgy érzi azonban, hogy ez csak a kezdet:

Mostantól azon leszek, hogy minden produkció, amelyben részt veszek, alkalmazzon színes bőrűeket, emellett támogatni fogom a színes bőrű írókat. Mostantól máshogy fogok működni. Akkor talán könnyíthetek a lelkemen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik