Kultúra

Bezár a 8. kerületi Turbina, amíg nem kapnak éjszakai engedélyt

Facebook / Turbina Kulturális Központ
Facebook / Turbina Kulturális Központ

Mivel nem kaptak engedélyt késő esti rendezvények megtartására, átmenetileg bezár a Turbina Kulturális Központ. A kávézót, kiállítóteret és koncerthelyszínt is befogadó intézmény hosszas előkészületek után tavaly nyitott meg a Józsefvárosban, és hamar a budapesti kulturális élet fontos színterévé fejlődött. Most viszont azt írják a Facebookon:

A mai napig sem kaptuk meg az esti rendezvény tartáshoz szükséges engedélyeket, amelyek nélkülözhetetlenek a fenntartható működés szempontjából. Pedig termeink hangszigeteltek, intézményünk zárt területen működik, és fokozottan ügyelünk arra, hogy ne érje zajterhelés a környéket.

Ezért arra az elhatározásra jutottak, hogy az engedély kiállításáig a Turbina Kulturális Központ bezár. Bíznak benne, hogy a jelenleg is beadott kérelmüket a következő hetekben elfogadják, így ősztől újult erővel vághatnak bele a klubszezonba.

Frissítés:

Pikó András, a kerület polgármestere is reagált a Turbina átmeneti bezárásának hírére. Facebook-bejegyzésében azt írta, a Turbina nem rendelkezik a rendőrség által kiadott szükséges engedéllyel, ezért az önkormányzat nem tehet semmit az ügyben.

A közigazgatási hatósági eljárás független a polgármestertől, a jegyző hatásköre, és meglehetősen szabályozott ebben az esetben. Mivel a Turbina 650 fő befogadására alkalmas hely, ezért a West Balkán eset óta az engedélyezés szigorúbb lett, több hatóság engedélyét kell beszereznie, a jegyző ezt követően dönthet csak. Mivel a rendőrség nem adott hatósági engedélyt a hajnal 4 óráig tartó koncertezésre, a jegyző nem tud lépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik