Kultúra

A Magyar Tudományos Akadémia új doktorainak egyharmada nő

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nyolcvan kutató nyerte el 2021-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. A kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegző, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédő kutatók kedden vehették át az MTA Székház Dísztermében a rangos cím megszerzését igazoló oklevelet. Az MTA új doktorai között 26 nő található, arányuk 33 százalék – olvasható az Akadémia közleményében.

Ennek azért is van jelentősége, mert az MTA doktorai közül kerülnek majd ki a testület új rendes tagjai.

Májusban az MTA rendes tagjai közé választott nők alacsony arányára hívta fel a figyelmet Kende Anna szociálpszichológus gesztusa, aki a nemek közötti egyenlőtlenség miatt mondott le a Pszichológiai Tudományos Bizottságban betöltött tagságáról. Az idén májusban megválasztott, rendes akadémiai tagok között ugyanis egyetlen női akadémikus sem volt.

Kapcsolódó

Az új MTA-doktorok tudományterületenkénti megoszlása szerint a legtöbben, 36-an az élettudományok művelői közül kerültek ki, 25-en a matematikai és élettelen természettudományok, 19-en pedig a bölcsészet- és társadalomtudományok művelői.

A MTA új doktoraival együtt a címmel, valamint a korábbi, tudomány doktora fokozattal rendelkező kutatók száma jelenleg 2638, közülük 2191 férfi, 447 nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik