Kultúra

Madame Exupéry és az égbolt csillagai (X)

A nő álmai szárnyra keltek a férfival, de túl közel kerültek a csillagokhoz.

Párizs, 1930. Amikor a fiatal festőnő, Consuelo egy partin megismerte Antoine de Saint-Exupéryt, első látásra szerelem bontakozott ki közöttük. A temperamentumos közép-amerikai nő a rejtélyes pilóta múzsájává válik, aki a repülés helyett szívesebben szentelné magát az írásnak és a rajzolásnak. Halhatatlan érzelmeiből születik meg a Kis herceg, amelyben Consuelo a mindennél jobban szeretett rózsa, akit a kis herceg üvegbúrával szeretne megvédeni, és akire szüntelenül gondol, bármely idegen bolygóra vetődik is utazásai során. A könyv világszerte ismertté teszi Exupéry nevét, de a való élet a férfi oldalán nem könnyű Consuelo számára. A nő küzd a férfi hűtlenségével, és azért, hogy festőként végre kiléphessen híres férje árnyékából – amíg Antoine 1944-ben útra nem kel egy sorszerű felderítő repülésre a Földközi-tenger fölött…

A rózsa

Több irodalmár úgy véli, hogy a rózsa Exupéry feleségét, a salvadori írónőt, Consuelo Suncín de Sandovalt jelképezi. A kis herceg virágjához hasonlóan a nő is gyönyörű és elbűvölő volt, és krónikus köhögéssel küszködött (úgy tudni, asztmás volt).

A róka: a szavak mestere

A beszéd csak félreértések forrása” – magyarázza a róka a kis hercegnek. A bölcs róka karakterét nagy valószínűséggel Silvia Hamilton inspirálta, aki kezdő újságíróként dolgozott New Yorkban, igen nehezen beszélt franciául és isteni tojásrántottát tudott készíteni. Exupéry éjjel-nappal Silvia Fifth Avenue-i lakásában töltötte az idejét, közben pedig a A kis hercegen dolgozott. Mielőtt a férfi visszatért volna a francia légierőhöz, adott Silviának egy gyűrött papírzacskót, benne A kis herceg eredeti, kávéfoltos kéziratával, amelyet cigarettaégések és kézzel festett, akvarell illusztrációk borítottak. A kézirat csak jóval később, 2014-ben került a New York-i Morgan Könyvtár és Múzeum kiállítási tárgyai közé.

Az ígéret: örökké élni fog

Mert én ott lakom majd valamelyiken, és ott nevetek majd valamelyiken: ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz számodra, mintha minden csillag nevetne. ” – így búcsúzik a kis herceg a pilótától. A fantázia végül 1993-ban valósággá vált, amikor egy az aszteroidát a kis herceg A-612 kisbolygója után neveztek el. A másik neve pedig Saint-Exupéry.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik