Kultúra

Meghalt Grünberger Tamás, az egyik legismertebb magyar csillárkészítő

78 esztendős korában meghalt hazánk egyik legismertebb iparművész- csillárkészítője, Grünberger Tamás, számolt be róla a nullahategy.hu.

Grünberger a fény szerelmeseként olyan tereket világított be, mint a Zeneakadémia, a Dohány utcai zsinagóga, az Operettszínház, az Uránia, a New York Palota és az Állatkert Elefántháza.

A cikk szerint Grünberger Tamás tizenkét templomban dolgozott, de a legbüszkébb a Dohány utcai zsinagógába tervezett másfél tonnás, 126 égős csillárjára volt. Új statikai megoldást kellett kitalálnia a szerkezet felfüggesztéséhez, amelyért Europa Nostra feltalálói díjat kapott, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is.

Kevesen tudják, hogy első köztéri alkotását 2004-ben készítette Kötcsére, amellyel a világháborúban megölt 600 ezer magyar zsidónak, illetve édesapja családjának állított emléket.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán emlékezett meg a művészről. Mint írta, Budapest olyan különleges, egyedi művészektől Budapest, mint amilyen ő volt.

Munkáit a Zeneakadémiától az Operettszínházon át a Dohány utcai zsinagógáig a város számos emblematikus pontján csodálhatjuk meg. A nagyapától induló családi hagyományok folytatójaként dolgozott évtizedeken át a Nagymező utcai műhelyében, munkái egytől egyig valóságos remekművek. Mától ezekkel együtt őrizzük mi is Budapest egyik legnagyszerűbb iparművészének emlékét. Nyugodjék békében!

– írtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik