Kultúra

J. K Rowling azt ígérte a magukat Zelenszkijnek kiadó orosz telefonbetyároknak, hogy Harry Potter homlokára ukrán jelkép kerül

ANGELA WEISS / AFP
ANGELA WEISS / AFP
A Harry Potter írónője azt hitte, hogy a jótékonysági munkájáról fogja kérdezni az ukrán elnök, aki inkább arról érdeklődött, át lehetne-e írni a varázsló homlokán látható villámjelet az ukrán címerben látható háromágú szigonyra.

Egy több mint tizenkét perces videó jelent meg J. K Rowlingról, aki abban a hitben adott videós interjút, hogy Volodimir Zelenszkijjel beszélget, de valójában két ismert orosz prankster kérdezgette a Harry Potter írónőjét.

Mint kiderült, az ismert személyiségek megvicceléséről ismert orosz duó, Vovan és Lexus verték át Rowlingot, aki abban a tudatban ült le a Zoom-interjúra, hogy jótékonysági munkájáról beszélgethet majd az ukrán elnökkel. Az álinterjú során többek közt arról is kérdezték, hogy mit gondol Oroszország kulturális bojkottjáról, és nem lehetne-e a Legendás állatok: Dumbledore titkai című filmből kivágni a Helmutot alakító orosz színészt, Alekszandr Kuznyecovot. Rowling annyit válaszol, hogy utánanéz, mit tehet. Azt is megkérdezték tőle, hogy a Harry Potter homlokán látható villámot – amelyet az orosz tankokon látható Z-betűkkel azonosítottak – nem akarná-e megváltoztatni az ukrán címerben látható jelre. Rowlingnak a videóban láthatóan elkerekedik a szeme az ötlet láttán, de azt válaszolja, hogy utánanéz majd, mivel számára is jót tenne, ha ezzel bekerülhetne a hírekbe. Az ál-Zelenszkij azt is megosztotta vele, hogy a harc során bevetett ukrán rakétákra a Harry Potter-könyvekben használt halálos átkot, az Avada Kedavra szót írják, amelynek az írónő kifejezetten örül.

Arról is érdeklődtek, hogy a Potter-univerzumban megjelenő Albus Dumbledore tényleg meleg karakter-e, mire az írónő helyesel. Az ál-Zelenszkij azt is megosztotta az írónővle, hogy hadseregét az ukrán főnix rendjének nevezik, amelynek ötletét szintén a könyvekből vették. A videó végén megkérik, hogy köszöntse az ukrán író két kedvenc íróját, Vovan és Lexust, amelyet Rowling meg is tesz.

Az írónő szóvívője a Hollywood Reporternek nyilatkozott az esetről, amelyet ízléstelennek nevezett. Rowlingot azzal keresték meg a magukat Zelenszkijnek kiadó telefonbetyárok, hogy az Ukrajnával kapcsolatos jótékonysági munkájáról fogják kérdezni. A szóvivő szerint a videót megvágták, Rowling szavait pedig kiragadták a kontextusból.

Vovan és Lexus korábban olyan ismert embereket vert át, mint Elton John, Boris Johnson vagy Jean-Claude Juncker, Emmanuel Macron francia elnököt pedig épp azzal, hogy szintén Zelenszkijnek adták ki magukat. Az, hogy kiket rejt egész pontosan az alkotópáros homály fedi, de sokan úgy sejtik, hogy a Kreml állhat a dolog mögött, amelyet a páros kategorikusan tagad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik