Kultúra

Bűnösnek találták Bill Cosbyt kiskorú elleni szexuális erőszakban

EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AFP
EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AFP

Bűnösnek mondta ki a bíró Billy Cosbyt kiskorú sérelmére elkövetett szexuális erőszakban. A Los Angeles-i polgári per, amelyet Judy Huth indított, egy, a ’70-es években történt esetről szólt, amikor Cosby az akkor tizenhat éves sértettet a Playboy-villába vitte és ott molesztálta. Bill Cosbyt a bíró ötszázezer dollár kártérítésre kötelezte.

Huth eredetileg 2014-ben perelte be a komikust, az akkori vád szerint az eset 1974-ben történt, amikor Huth csak tizenöt éves volt, később ezt felülvizsgálták, és arra jutottak, 1975-ben történt a dolog, ezt a módosítást lovagolta meg a védelem, Cosby pedig végig tagadta a vádakat.

Huth elmondása szerint egy parkban ismerkedett meg Cosbyval, aki őt és egy barátnőjét meghívta teniszklubjába, majd valamivel később egy házba, ahol leitatta őket. Ez után vitte el őket a Playboy-villába, ahol azt mondta nekik, hogy ha bármelyik Playboy-lány kérdezi a korukat, mondják azt, hogy tizenkilenc évesek, később pedig Huth-t egy szobába vitte, és szexuális aktusra kényszerítette.

Az ítélet kapcsán Huth örömének adott hangot, hogy „annyi év és annyi könny” után végre sikerrel zárult az ügy, ami ügyvédje szerint azt bizonyítja, hogy „elfuthatsz, de nem rejtőzhetsz el”. Cosby csapata ugyanakkor úgy ítélte meg a bírói döntést, hogy ellenfelük nem győzött, hiszen a bíró csak kártérítést rendelt, büntető kártérítést nem, Cosby pedig, aki nem volt jelen a tárgyaláson és az ítélethirdetésnél sem, ügyvédje szerint örül az ítéletnek, ám ezzel együtt fellebbezést terveznek.

Bill Cosby ellen 2005 óta több mint ötven nő fogalmazott meg szexuális zaklatási vádakat. A színészt az egyetlen olyan ügyben, ahol még büntetőpert indíthatott a sértett, bűnösnek nyilvánították, kártérítésre kötelezték, sőt, három évet börtönben is töltött Pennsylvania államban, ám később eljárási hibára hivatkozva az ítéletet felülbírálták, és Cosbyt kiengedték. A többi ügye viszont túl régen történt ahhoz, hogy azok alapján büntetőpert indítsanak, ám polgári perben kártérítést még követelhetnek egy nemrég elfogadott kaliforniai törvény nyomán, mely kiterjesztette azt az időtávot, ameddig az áldozatok polgári pert indíthatnak a gyermekek elleni szexuális jellegű bűncselekmények kapcsán. Huth ügye az első ezek közül, amely tárgyalási szakaszba lépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik