Kultúra

Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze

Zih Zsolt / MTVA Fotó
Zih Zsolt / MTVA Fotó

Megválasztották a legújabb Nemzet Színészét: Balázsovits Lajos lett az illusztris társaság legújabb tagja. A választásra azért volt szükség, mert Haumann Péter halálával megüresedett egy hely. A Nemzet Színésze címet nem kívülről adományozzák, hanem maguk az aktuális Nemzet Színészei választják soraikba az arra aktuálisan legérdemesebbnek tartott kollégájukat.

A Nemzet Színészei a Nemzeti Színházban találkoztak a szavazásra, Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza személyesen jelent meg, Csomós Mari, Jordán Tamás, Király Levente és Máthé Erzsi pedig telefonon kapcsolódott be a választásba, írja a színház közleménye.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet azok a színművészek kaphatják meg, akik betöltötték a hatvankettedik életévüket, eltöltöttek legalább negyven évet a színészi pályán, vagy legalább húsz évadot a Nemzeti Színház színpadán. Ha a cím egy viselője meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt. A címet 2000 óta ítélik oda, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, akik életük végéig havonta nettó hatszázharmincezer forint juttatásban részesülnek.

Balázsovits Lajos 1946. december 4-én született Nagykanizsán. Középiskolásként Harkány László színjátszókörében kezdett el játszani, 1965-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 1969-ben szerzett diplomát. Az egyetem elvégzése után csatlakozott is a Madách Színház társulatához, ahol már egyetemistaként is szerepelt. Később megfordult a Vígszínház és a Nemzeti Színház társulatában is, 1992-től 2012-ig pedig a budapesti Játékszín igazgatója volt. Felesége Almási Éva színésznő, lányuk Balázsovits Edit színésznő.

Balázsovits Lajos még főiskolásként kezdett filmezni, pályakezdőként lett Jancsó Miklós állandó színészeinek egyike. De játszott Makk Károly, Mészáros Márta, Sára Sándor fontos filmjeiben, 1978-ban csatlakozott a MAFILM színésztársulatához, az 1990-es évektől kezdve viszont újra inkább a színház világára koncentrált a színészi szerepek mellett rendezőként, illetve színházigazgatóként. Jancsó Miklós felkéréseit azonban ekkor sem utasította vissza: az Isten hátrafelé megy, a Kék Duna keringő, A mohácsi vész és az Ede megevé ebédem című filmjeiben is játszott. 2018-ban visszavonult a színháztól, azóta a családjának szenteli minden idejét.

Balázsovits Lajos 1982-ben Balázs Béla-díjat kapott, 1987-ben Érdemes Művésznek választották, 2015 óta pedig Örökös Tag a Halhatatlanok Társulatában. 2020-ban Nagykanizsa polgármestere a város díszpolgárává választotta.

A Nemzet Színészei jelenleg:

Balázsovits Lajos (2022-től)

Máthé Erzsi (2000-től)

Király Levente (2006-tól)

Bodrogi Gyula (2007-től)

Tordy Géza (2008-tól)

Molnár Piroska (2011-től)

Cserhalmi György (2014-től)

Szacsvay László (2015-től)

Almási Éva (2016-tól)

Csomós Mari (2017-től)

Jordán Tamás (2020-tól)

Lehoczky Zsuzsa (2021-től)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik