Kultúra

Meghalt Jelcin jobbkeze, aki aláírta a Szovjetunió febomlásáról szóló dokumentumot

Vladimir Shtanko/Anadolu Agency/Getty Images
Vladimir Shtanko/Anadolu Agency/Getty Images
Gennagyij Burbulisz hetvenhat éves volt.

Elhunyt Borisz Jelcin néhai orosz elnök egyik legközelebbi munkatársa, Gennagyij Burbulisz volt államtitkár és miniszterelnök-helyettes – írja az MTI.

Burbulisz szóvivője, Andrej Markov az Interfax hírügynökségnek vasárnap azt mondta, hogy a hetvenhat éves veterán politikus Moszkvában halt meg, az azeri média azonban úgy tudja, hogy a férfit Bakuban érte a halál.

Gennagyij Burbulisz az 1991 júniusától 1992 novemberéig az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság államtitkára, valamint első miniszterelnök-helyettese volt, így az orosz oldalról Jelcinnel együtt részt vett a Szovjetunió felbomlásáról szóló belovezsi megállapodások aláírásában.

Az aláírók közül ő már a harmadik, aki az elmúlt hetekben hunyt el: májusban néhány nap különbséggel halt meg ugyanis a független Fehéroroszország első vezetője, Sztanyiszlav Suskevics, illetve Ukrajna első elnöke, Leonyid Kravcsuk is.

Burbulisz 1993 és 1999 között parlamenti képviselő, 2000-2001-ben Novgorod megye alkormányzója, majd a régió szenátora volt, 2007-től 2010-ig pedig a felsőház elnökének tanácsadójaként szolgált, párhuzamosan betöltve egy szenátusi törvényhozási és jogalkalmazási felügyelő testület alelnöki tisztét.

Burbulisz halála váratlanul érte a környezetét, hiszen a férfi nem volt beteg, jól érezte magát, sőt, nemrégiben még a IX. bakui globális fórumon is részt vett, aminek témája a globális világrend fenyegetettsége volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik