Kultúra

Boris Johnson szerint ne a britek, hanem Ukrajna rendezze meg a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivált

Ukrainian Presidency / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Ukrainian Presidency / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A háborús állapotok miatt Ukrajna nem rendezheti meg a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált, hiába nyerte meg az ország az idei versenyt – jelentette be pénteken Genfben a szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amely a második helyezett Nagy-Britanniával kezdett tárgyalásokat a rendezésről. A döntést az ukrán kulturális miniszter, Olekszandr Tkacsenko közleményben ítélte el, és további tárgyalásokat sürgetett.

Boris Johnson brit miniszterelnök pedig az előre be nem jelentett kijevi látogatásáról visszatérve azt nyilatkozta, hogy szerinte is lehetséges, hogy a versenyt Ukrajnában rendezzék:

Az ukránok megnyerték az Eurovíziós dalversenyt. Tudom, hogy fantasztikus nevezésünk volt, tudom, hogy másodikak lettünk, és szeretném, ha nálunk lenne a verseny. De tény, hogy ők nyertek, és megérdemlik. Hiszem, hogy meg tudják szervezni, és hiszem, hogy meg kell kapniuk. Úgy gondolom, hogy Kijev vagy bármely más biztonságos ukrán város fantasztikus hely lenne arra, hogy megkapják.

Az EBU egyébként azzal indokolta a döntését, hogy arra a megállapításra jutott, hogy a háború sújtotta Ukrajna nem tudja megadni a fesztivál megrendezéséhez szükséges biztonsági és működési garanciákat. A rendezvény folyamatossága érdekében pedig a brit közmédiával, a BBC-vel kezd megbeszéléseket a 2023-as fesztivál megrendezéséről. Az idei versenyen második lett a brit fellépő, Sam Ryder, és ezzel Nagy-Britannia a legjobb helyezést érte el 1998 óta.

A versenyt hagyományosan az előző évi győztes rendezheti meg, de már többször is volt példa arra, hogy a jogosult műsorszolgáltató átengedte a rendezés jogát másnak, többnyire pénzügyi okokból. Nagy-Britannia eddig nyolcszor volt házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak, többször, mint bármely más ország, és háromszor más állam helyett.
Az ukrán Kalus zenekar Sztefania című számával nyerte meg május 15-én az olaszországi Torinóban tartott idei európai dalversenyt, írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik